Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut astăzi, de Ziua Națională a Limbii Române, cea mai stupidă declarație politică rostită de vreun fruntaș PAS după victoria acestei formațiuni în alegeri.
Sputnik
El a admis că Republica Moldova ar putea să primească imigranți din Afganistan.
Potrivit lui Grosu, chestiunea nu a fost deocamdată discutată de către autorități, dar, după ce vor fi adunate mai multe informații, acestea vor decide dacă primesc sau nu refugiați din Afganistan.
„E o criză umanitară, e vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile care în momentul de față se află într-un mare pericol în Afganistan. (...) Trebuie să vedem dacă putem face lucrul acesta și dacă putem face, atunci în ce măsură putem și noi aduce contribuția. Adică, da, nu trebuie să rămânem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sunt ziariștii, sunt reprezentanții societății civile, femeile care au apucat ceva din emancipare și s-au poziționat în societatea afgană, iar acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a declarat Igor Grosu.
Noile autorități de la Chișinău nici nu au reușit nu să rezolve măcar o problemă internă, dar nici să înțeleagă bine cum se guvernează țara, să înțeleagă prin ce se deosebesc, spre exemplu, cheltuielile bugetare de veniturile bugetare, că s-au și apucat "să rezolve" marile probleme geopolitice ale lumii - problema refugiaților din Afganistan.
Acum eu nu știu exact dacă Grosu a făcut această declarație de capul lui, din propria inițiativă, ca să nu spun prostie, din dorința de a epata, de a filosofa nițel pe teme geopolitice sau el a trădat o intenție reală a autorităților din Chișinău - cea de a aduce în Republica Moldova refugiați din Afganistan. Sper că este primul caz, adică Grosu a vorbit fără să gândească politic și, în general, fără să gândească, mai ales că anterior premierul Natalia Gavrilița a declarat că în prezent Republica Moldova nu analizează opțiunea de a primi imigranți afgani în țara noastră.
Politică
Va primi sau nu Republica Moldova refugiați afgani: Răspunsul președintelui Parlamentului
Dar chiar și așa, președintele Parlamentului a comis o gafă monumentală.
Ce are Republica Moldova cu Afganistanul, în ce măsură este responsabilă țara noastră de dezastrul provocat acolo de americani și de aliații lor din NATO, ce vină avem noi? Nicio vină, nicio implicare! Atunci de ce să ne asumăm noi rezolvarea problemelor create de alții, mai ales că noi nu suntem în stare să ne rezolvăm propriile noastre probleme?
Adică nu e de ajuns că Republica Moldova nu poate să-i țină acasă pe proprii cetățeni, nu mai spun să-i aducă acasă pe cei care au plecat, dar acum hai să-i găzduim pe niște străini, care sunt atât de departe de cultura și mentalitatea noastră și care ne vor împovăra și mai mult pe noi, cei care locuim în cea mai săracă țară a Europei…
Noi, cetățenii Republicii Moldova, avem toată compasiunea pentru cei din Afganistan, pentru jurnaliștii, reprezentanții societății civile și femeile de acolo, cum spune Grosu. Doar că înaintea acestora trebuie să avem grijă de copiii, bătrânii, schilozii, în general de toți cetățenii care flămânzesc în Republica Moldova. Știe oare domnul Igor Grosu câte sute de copii și de bătrâni nu au, astăzi, o farfurie cu ciorbă pe masă, și nici masă, și nici casă nu au? Știe el, președintele Parlamentului? Dacă nu, deja ar fi cazul să afle.

Eu înțeleg de unde vine această idee năstrușnică, această inițiativă de a aduce refugiați - din dorința noilor guvernanți moldoveni de a face pe placul stăpânilor lor, care, bineînțeles, nu este poporul Republicii Moldova, ci patronii lor occidentali - cei care au și provocat dezastrul din Afganistan.

Și încă una: când au acces la guvernare, Maia Sandu și PAS au promis vremuri bune, mai că au spus că în Moldova vor curge râuri de lapte pe maluri de miere. Ce avem până în acest moment? Nici lapte și nici miere! Doar învățători și profesori persecutați că nu s-au vaccinat și care mai sunt obligați să-și facă teste anti-COVID din propria cheltuială; părinți nemulțumiți de programul școlar al copiilor lor (o zi la școală, iar alta online, de acasă); și mai nou, colac peste pupăză!, ideea de a aduce imigranți din Afganistan!
Chiar că au venit vremuri bune…
Societate
1 septembrie: Primul protest al părinților după victoria PAS