Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Muradov: ”Platforma Crimeea” este o aventură inutilă și ostilă cauzei păcii

Conducerea Moldovei ar trebui să se ocupe de problemele propriei țării, nu să se implice în acțiuni antirusești lipsite din start de orice perspectivă, a declarat vicepreședintele Consiliului de Miniștri al Republicii Crimeea.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Participarea președintelui Moldovei, Maia Sandu, la summitul ”Platforma Crimeea” a fost comentată pentru Sputnik Moldova de către reprezentantul permanent al Republicii Crimeea pe lângă președintele Federației Ruse Gheorghi Muradov.
Politică
Cum va afecta relațiile Moldovei cu Rusia participarea lui Sandu la ”Platforma Crimeea”
Întrebat dacă participarea lui Sandu la summitul vădit antirusesc ”Platforma Crimeea” ar putea spulbera speranțele într-un dialog rezonabil între Moscova și Chișinău, apărute după vizita lui Dmitri Kozak în Moldova, Muradov a declarat că această concluzie este evidentă.
El a amintit în context că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că ”Platforma Crimeea” este un sabat la care Occidentul încurajează dispozițiile rasiste, neo-naziste ale actualei puteri ucrainene.
”Și dacă șeful statului, Moldova în acest caz, participă la un eveniment neprietenos, anti-rusesc, care este în același timp și o provocare deschisă, deoarece pune la îndoială integritatea teritorială a Federației Ruse, el trebuie să fie conștient de consecințele cu care se va solda această participare”, a explicat reprezentantul special al Crimeii pe lângă președinția rusă.
El a atenționat că toate avertismentele au fost făcute, clar și cu voce tare. ”Există poziția poporului Crimeii, a societății civile din Rusia, poziția comunității științifice și de experți: nu trebuie deschisă cutia Pandorei, care pentru mulți se va transforma într-un bumerang ...”, a punctat el.
”În special pentru Moldova, care are suficiente probleme legate de unitatea națională și suveranitate”, a specificat Muradov.
În acest context, vicepreședintele Consiliului de Miniștri al Republicii Crimeea s-a declarat surprins de faptul că, ”în loc să se ocupe activ de problemele țării sale, inclusiv să încerce să găsească compromisuri la nivelul relațiilor internaționale”, conducerea Moldovei se implică, nu se știe de ce, în acțiuni antirusești care, în mod evident, nu duc la nimic constructiv.
”De altfel, acest lucru nu se referă doar la Moldova, ci și la un șir de alte țări care se confruntă demult cu probleme similare. Uitați-vă la Turcia, Marea Britanie, Spania – acestea să participe oare la evenimente care pun la îndoială integritatea teritorială a Rusiei?!”, afirmă Muradov.
În opinia sa, scopul ”Platformei Crimeea” este anume promovarea unei campanii antirusești, provocarea confruntărilor, tensiunii în regiunea Mării Negre și în relațiile internaționale în general. ”Adică, o idee stupidă, fără perspective, absolut ostilă cauzei păcii”, a conchis el.
Întrebat dacă ar trebui să reacționeze Rusia în general la ”Platforma Crimeea”, Gheorghi Muradov a opinat că reacționează cei care au obligația să o facă.
Politică
Participanții la ”Platforma Crimeea” au amenințat Rusia cu noi sancțiuni
”În această situație pur și simplu nu poate să tacă populația Crimeii și am auzit deja vocea ei - declarații serioase, consistente la nivelul deputaților Parlamentului, reprezentanților Camerei Obștești și a comunităților naționale din peninsulă. Cei care au vrut să-i audă – i-au auzit”, a precizat vicepreședintele Executivului din peninsulă.
Mai mult decât atât, a precizat Muradov, chiar și tătarii din Crimeea care trăiesc în Turcia, și care înțeleg perfect ce înseamnă statutul rusesc al Crimeii, au apelat la autoritățile țării lor cu rugămintea de „a se comporta nobil” în contextul summitului ”Platforma Crimeea” și a nu sprijini acțiunile orientate de fapt spre distrugerea statului rus și a integrității teritoriale a acestuia.
”Rusia a fost, este și va fi orientată spre relații pașnice și de prietenie cu orice țară. Dar dacă poporul Crimeii au luat decizia de a nu participa la un stat cu naziștii care vor să-i „spânzure pe moscali”, atunci el are dreptul și la propria decizie, și la protecție din parte patriei sale – Rusia”, a subliniat interlocutorul.
Internațional
Dmitri Vîdrin: „Platforma Crimeii” este lipsită de orice valoare
El a menționat în context că nu este de mirare faptul că, la summitului ”Platforma Crimeea”, pe nimeni nu a interesat opinia locuitorilor peninsulei înșiși.
”Țările occidentale, „civilizate”, care vorbesc în permanență despre democrație, în momentul de față și-au luat complet rămas bun de la procesele democratice. Acum este vorba despre teritorii și nu despre oamenii care le populează, nu despre dreptul lor la opinie, cultură și credință. Toate acestea sunt pur și simplu ignorate”, a rezumat reprezentantul permanent al Crimeii.
Întrebat în încheiere dacă există în continuarea posibilitatea unor relații ruso-moldovenești constructive după participarea Maiei Sandu la ”Platforma Crimeea”, Gheorghi Muradov a menționat că, fiind vicepremier în guvernul Crimeii, el nu se poate pronunța în numele întregii Federații Ruse. Aceasta va decid dacă este gata sau nu să continue dialogul cu Moldova.
”Dar sunt de părere că participarea președintelui Sandu la summitul ”Platformei Crimeea” nu poate să rămână fără consecințe”, a opinat Muradov.