CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Șeful interimar la Direcției Sănătate din municipiul Chișinău, Boris Gîlca, a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre decizia de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică prin care i-au obligat pe profesorii nevaccinați de a se testa anti-COVID odată la două săptămâni.
Potrivit specialistului în sănătate, ar fi inadmisibil ca angajații nevaccinați din instituțiile de învățământ să fie nevoiți să se testeze odată la două săptămâni, soluția ar fi ca aceștia să se imunizeze.
”Ar fi inadmisibil să punem profesorii să se testeze la fiecare două săptămâni din banii proprii, de aceea este suficient timp pentru vaccinare”, a comunicat Boris Gîlca.
Gîlca a menționat că profesorii sunt ”inteligența superioară a societății” și sunt cei care înțeleg problema gravă a pandemiei. Specialistul este sigur că cadrele didactice, dar și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ din țară se vor vaccina, astfel protejându-se pe sine și pe cei din jur.
”Profesorii mai au posibilitatea să se vaccineze în masă până la 1 septembrie. Să înceapă cu cel puțin prima doză administrată de vaccin anul școlar. Să fie siguri că nici ei ca profesori nu se vor molipsi, nu vor avea forme grave, nu vor molipsi pe alții, nu vor crea focare în instituțiile în care activează”, a menționat șeful interimar la Direcției Sănătate din municipiul Chișinău.
Amintim că astăzi, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că cadrele didactice care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 vor fi obligate în noul an de studii să prezinte teste, efectuate din cont propriu, care să ateste absența virusului.
Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, pentru a proteja copiii, care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, „Comisia a recomandat atingerea acoperirii vaccinale în colectivitățile de învățământ în proporție de cel puțin 95% din persoanele adulte până la data de 1 octombrie”.
Până în prezent, circa 75 la sută dintre profesorii din Capitală au fost vaccinați anti-COVID-19.