CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Oamenii legii au deconspirat o schemă în care membrii grupării ar fi organizat o filiere de migrație ilegală a persoanelor social-vulnerabile. Potrivit poliției, trei moldoveni și un cetățean al României ar fi ademenit mai multe persoane sub pretextul că li se va oferi un loc de muncă bine plătit în regiunile Alta Campania și Basso Lazio, Italia.
Potrivit ofițerilor, o moldoveancă de 40 de ani plasa diverse anunțuri pe site-uri și le promitea persoanelor că vor fi angajate în calitate de îngrijitoare a bătrânilor din Italia. Victimele erau asigurate că vor avea un orar de muncă de opt ore, cazare, nu vor avea un contract de muncă, dar vor putea lucra în baza pașaportului biometric și nu vor avea probleme cu tranzitarea spațiului UE după expirarea celor trei luni de ședere.
Oamenii legii au stabilit că doi dintre suspecți erau responsabili de soluționarea problemelor la ieșirea din Uniunea Europeană.
„Persoanele erau transportate în Italia cu autocare de rută regulată, în baza pașapoartelor biometrice. Când victimele depășeau termenul de trei luni de zile, suspecții se înțelegeau cu vameșii din Ungaria și România pentru a nu li se aplica interdicții. Prin urmare, fiecare persoană care avea termenul depășit achita suspecților câte 100 de euro”, se menționează în comunicat de presă al IGP.
Potrivit poliției, suspecții ajutau victimele și la perfectarea celui de-al doilea pașaport biometric pentru a se putea întoarce în Italia. Pentru acest serviciu, victimele achitau până la 300 de euro.
În Italia, persoanele erau predate cetățeanului din România care se ocupa de angajarea victimelor în câmpul muncii. Acesta lua până la 300 de euro. Potrivit oamenilor legii, salariul victimelor varia între 550 - 700 euro.
Investigațiile au derulat în perioada lunilor iulie - august 2021. Astfel, oamenii legii din Moldova, împreună cu colegii din Italia, au desfășurat un șir de percheziții la domiciliile suspecților, ca urmare au fost ridicate înscrisuri de ciornă care reflectă activitatea infracțională, permise de ședere, acte, transferuri bănești a victimelor către suspecți, dar și telefoane mobile.
Polițiștii din Italia au reușit să rețină un moldovean și o româncă. Totodată, oamenii legii din Italia au ridicat patru microbuze și un autocar cu care erau transportate victimele.
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 15 ani de pușcărie. În prezent, oamenii legii încearcă să identifice și alte victime ale grupării.