CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vor fi reorganizate. O decizie în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri în ședința de joi, 12 august.
Astfel, vom avea cu patru ministere mai mult decât anterior. Premierul Natalia Gavrilița a precizat că separarea acestor ministere va permite eficientizarea muncii pe aceste domenii, esențiale pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Potrivit premierului, în țară sunt foarte multe proiecte și șantiere în construcție, blocate sau activitatea cărora este anevoioasă. Este vorba în special de construcția drumurilor, podurilor, gazoductelor, liniilor de înaltă tensiune.
„Îl rog pe domnul viceprim-ministru Andrei Spînu să treacă în revistă fiecare caz și să urgentăm implementarea acestor proiecte. Dacă stoparea este cauzată de agentul economic, atunci să mergem până la rezilierea contractului și organizarea unui nou concurs. Dacă impedimentele vin din partea unor funcționari publici, trebuie să știm numele lor și să luăm decizii pe fiecare caz”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
Prim-ministrul are așteptări mari și de la Ministerul Culturii. Ea este de părere că trebuie lărgită aria de suport al statului pentru acest domeniu. Gavrilița spune că la acest minister este nevoie de „curaj și îndrăzneală”.
„Nu vă sfiiți să lansați proiecte inovative în domeniul culturii. Poate să avem și muzee de tehnologie, de robotică, domnule Prodan. Să fim inventivi”, a precizat Natalia Gavrilița.
Ea le-a recomandat responsabililor de la cultură să gestioneze în mod democratic și transparent banii alocați pentru acest domeniu. Totodată, premierul a sugerat să se organizeze cât mai des evenimente culturale și în localitățile rurale. De la cei de la Ministerul Mediului, premierul așteaptă soluții cu privire la protecția mediului.
„Avem nevoie de programe care ar asigura economia verde, economia circulară. Statul trebuie să ajute agenții economici să se conformeze regulilor europene de protecție a mediului”, a mai spus șeful Cabinetului de Miniștri.
Și la Ministerul Muncii și Protecției Sociale este nevoie de o reinventare, spune Gavrilița. Deși primordiale rămân pensiile și plățile sociale, acest minister trebuie să furnizeze și alte servicii de calitate pentru oameni, mai spune premierul.
„Gestionarea pieței muncii suferă din cauza eficienței reduse a Guvernului. Trebuie să ne asigurăm că talentele și meseriașii locali își găsesc locul de muncă potrivit. Nu trebuie să mai vedem pe șantiere oameni care nu sunt echipați corespunzător”, a declarat premierul.
Ministerele reorganizate și ministerele nou-create, în termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului care aprobă structura și efectivul-limită ale ministerului, vor aproba și vor prezenta spre avizare Cancelariei de Stat statele de personal. Personalul ministerelor nou-create ca rezultat al procesului de reorganizare urmează să-și continue activitatea în cadrul ministerelor reorganizate până la aprobarea structurii, efectivului-limită și a statului de personal ale acestora.
Modificarea și/sau încetarea raporturilor de serviciu/muncă ale personalului ministerelor supuse reorganizării se efectuează după avizarea și înregistrarea de către Cancelaria de Stat a statului de personal al acestora. Transferul și disponibilizarea personalului din ministere ca urmare a reorganizării se va efectua în conformitate cu Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public și cu legislația muncii.