Cea mai nouă rachetă hipersonică X-95 a fost „declasificată” de șeful Academiei Militare a Statului Major, General al Forțelor Armate Ruse, Vladimir Zarudnitsky, în revista Ministerului Apărării Rus „Voennaya Mysl” la începutul lunii august. Articolul ofițerului de rang înalt este dedicat dominației în sfera aerospațială, care se realizează prin utilizarea avioanelor de grevă și de vânătoare. Un rol decisiv în acest sens îl au rachetele de mare precizie lansate din aer cu rază lungă de acțiune, în special cele hipersonice. Reieșind din faptul, că au început să discute despre racheta X-95 la un astfel de nivel înalt, putem zice că ea este gata.
Racheta hipersonică cu rază lungă de acțiune de precizie înaltă X-95 este concepută pentru a extinde capacitățile de luptă ale bombardierelor Tu-22M3M și Tu-160M, precum și pentru complexul promițător de aviație cu rază lungă de acțiune (PAK DA). Potrivit unei surse din RIA Novosti, prototipurile X-95 au fost testate deja de pe un transportator aerian.
Caracteristicile tehnice ale noii rachete de aeronave nu sunt prezentate, dar se știe că racheta hipersonică X-47M "Kinzhal" are o viteză de până la Mach 12 și o rază de zbor de peste 2 000 de km – cu excepția razei de luptă a Transportor MIG-31K (sistemul de rachete hipersonice „Kinzhal” a fost adoptat în 2018).
Putem presupune că cel mai nou X-95 va zbura mai repede, mai departe, iar distanța de 5000 km nu prezintă o limită. Una dintre cerințele principale ale Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru armele hipersonice aeriene este capacitatea de a lovi ținte strategice inamice la o distanță de cel puțin 5 500 de km de linia de lansare. Este important ca aeronavele Forțelor Aerospațiale să rămână în afara gamei de interceptori de vânătoare F-22 și a sistemelor de rachete de apărare aeriană. Cred că rachetele promițătoare cu rază medie de acțiune ar fi mai puțin interesante pentru generalul Zarudnitsky.
Astăzi, avioanele cu rază lungă de acțiune Tu-160 și Tu-95MS sunt înarmate cu rachete de croazieră moderne Kh-101 (Kh-102 cu focos termonuclear) cu o rază de acțiune de până la 5 500 de km. Nu există analogi în lume și, totuși, furtunul Kh-101 poate fi interceptat prin apărarea antirachetă a unui potențial inamic. Rachetele hipersonice sunt practic invulnerabile pentru toate sistemele de rachete antiaeriene existente și de perspectivă.
Într-o luptă ipotetică cu un inamic de înaltă tehnologie, racheta cu rază lungă de acțiune X-95 va fi un factor important în asigurarea câștigului militar.
Traiectorie optimistă
Aparent nu vor exista probleme cu vehiculele de lansare a celor mai recente rachete hipersonice X-95. Chiar și fără a lua în considerare „eternul” Tu-95MS, există astăzi 16 purtători de rachete Tu-160 în dotarea Forțelor Aerospatiale Ruse. Treptat, „Lebedele albe” vor fi modernizate la nivelul Tu-160M, și re-echipate cu motoare NK-32 din a doua serie, făcând posibil să atingă viteze de până la 2 200 de km/h.
Se planifică asamblarea a aproximativ cincizeci de Tu-160M actualizate la uzina de avioane din Kazan. Începutul producției în serie a PAK DA este programat pentru 2028-2029.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a numit anterior sistemele hipersonice, drept baza unei forțe de descurajare non-nucleară. În februarie, a apărut informația despre crearea unei noi rachete hipersonice „Gremlin” în Rusia pentru avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57 (testele „Gremlinului” sunt planificate în 2023). Cantitatea și calitatea rachetelor hipersonice rusești întotdeauna vor corespunde amenințelor externe.
Armele hipersonice rusești – rachetele Avangard (ale Forțelor de Rachete Strategice), Kinzhal (VKS) și Zircon (Navy) –sunt în stare de funcționare, răcind efectiv cele mai fierbinți capete din Pentagon și NATO.
Rachetele hipersonice bazate pe mare Zircon sunt pe ultima sută de metri a testelor de stat cu succes și vor fi puse în curând în funcțiune pe fregatele proiectului 22350, pe cele mai noi submarine multifuncționale ale proiectului 885M Yasen-M, și pe crucișătorul modernizat cu rachete Admiral Nakhimov.
Rusia este liderul în dezvoltarea și producția de arme hipersonice. Din 2019, numai China are așa ceva – racheta cu rază medie de acțiune DF-17 (până la 2500 km), care este capabilă să atingă o viteză de Mach 10.
Din acest motiv, informația despre cea mai recentă apariție a modelului X-95 au avut o rezonanță în multe țări. În acest context, Pentagonul solicită o finanțare extra din partea Congresului pentru a contracara amenințarea provocată de armele hipersonice rusești. Probabil, un întreg buget militar de 740 de miliarde de dolari nu mai este suficient pentru a atinge viteză hipersonică. Washington-ul caută soluții alternative, manevrează creativ, și propune interzicerea armelor hipersonice prin convenții internaționale.
„Partenerii” rămân în urmă
Cu toate că cheltuielile pentru armament constituie miliarde de dolari anual, SUA nu poate ajunge Rusia în cursa hipersonică.
În timpul testelor recente ale unei rachete prototip de aeronavă AGM-183AAir-Launched Rapid Response Weapon, aceasta s-a separat de bombardier pe coasta de sud a Californiei, dar impulsul jetului nu a pornit. Potrivit altor surse, imediat după lansare, motorul cu reacție a luat foc și „racheta nu a putut atinge ținta”.
A fost creată o comisie specială pentru a afla cauzele testării nereușite a prototipului hipersonic. Accidentele de acest tip (detonarea întregului volum de combustibil pentru rachete) amenință serios purtătorul de rachete, iar în cazul AGM-183A, acesta a fost bombardierul B-52H Stratofortress.
O serie de teste nereușite pune în pericol întregul proiect hipersonic ARRW, care la moment este singurul pentru forțele aeriene.
Directorul-executiv al programului de armament al Forțelor Aeriene SUA, generalul Heath Collins, a declarat pe 4 august că lansarea producției unei rachete hipersonice lansate din aer până la sfârșitul anului fiscal 2022, depinde de soluționarea rapidă a eșecului de a lansa prima rachetă pe 28 iulie.
Anterior, Forțele Aeriene SUA au solicitat 161 milioane de dolari pentru anul fiscal 2022 cu scopul de a construi 12 rachete AGM-183A (ARRW). Bugetul militar american include cheltuieli de cercetare hipersonice de 3,2 miliarde de dolari. Evident, sumele mari de dolarii nu se corelează automat cu progresele mari în hipersound.
De dragul promițătorului proiect ARRW, americanii au abandonat programul costisitor hipersonic HCSW în februarie 2020 (contractul de 928 de milioane dolari al lui Lockheed Martin, care a fost prioritar în dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru Pentagon). Posibil că este timpul să trecem la al treilea act al dramei.
Statele Unite ale Americii lucrează la aproximativ opt programe separate de rachete hipersonice, dar încă nu au creat nici măcar un singur produs operațional, și care sunt „departe de starea de lucru”. Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA privind dezvoltarea armelor hipersonice evidențiază o stare de lucruri extrem de alarmantă, întârziere este de câțiva ani față de Rusia și China.