Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Guvernarea nu va avea nicio scuză în cazul în care va eșua

Guvernul Gavrlița nu a fost confirmat încă de Parlament, dar reprezentanții administrației publice locale deja au revendicări către acesta.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Descentralizarea puterii locale, autonomia locală financiară sunt doar două dintre revendicările Administrației Publice Locale către noua guvernare. Expertul și coordonatorul de programe în cadrul Congresului Autorităților Locale Alexandru Morcov a declarat în studioul Sputnik Moldova că așteptările sunt foarte mari.
„De această dată așteptările sunt mai mari. Și asta pentru că guvernarea a preluat o majoritate confortabilă. Nu mai pot fi acceptate scuze sau ping-pong de responsabilități”, a precizat expertul.
Așadar, descentralizarea administrativă este prioritatea numărul unu, o cale pe care statul Republica Moldova a ales-o și consfințit-o în Constituție.
Republica Moldova
De ce fug oamenii din sate: Ce spune un primar
„Toată lumea vorbește de autonomie locală, în Constituție este, dar în realitate nu există. Primăriile cu bugete austere și cu mâna întinsă pe la guvernările care s-au perindat de-a lungul timpului nu înseamnă autonome”, a mai spus invitatul.
Potrivit acestuia, componenta financiară, fiscală și banii din teritoriu sunt elementele definitorii în tot ce numim autonomie. Mai mult, Alexandru Morcov susține că, de-a lungul timpului, resursele financiare au fost distribuite către primării pe criterii politice.

„Vom insista către noua guvernare ca problemele autorităților locale să fie situate la un alt nivel. De-a lungul timpului, de acestea s-au ocupat tot felul de grupuri, comisii, iar acum constatăm cu regret că a fost un lucru nefuncțional”, a menționat coordonatorul de programe CALM.

El este de părere că în noul Guvern ar trebui să se regăsească o funcție, angajată politic, care ar trebui să conducă acest domeniu, care s-ar ocupa de problematica autorității locale și consolidarea autonomiei locale.
Republica Moldova
Când satele din Moldova vor începe să moară în masă
„Eu cred că o funcție de viceprim-ministru ar demonstra întregii societăți și autorităților publice locale că guvernarea actuală cu adevărat se preocupă de această problemă și o pune ca una prioritară”, a explicat Morcov.
Actualmente, autoritățile publice locale nu pot avea politici salariale proprii, sau politici de personal. Nu putem vorbi de autorități funcționale când cel mai mic salariu pe economie se oferă anume specialiștilor din administrația publică locală. Nu putem vorbi de o dezvoltare a localităților când primarul este nevoit să facă tot lucrul de unul singur, din cauza că nu poate atrage specialiști, motivul fiind salariile foarte mici.
Analize și opinii
Cum ar putea fi soluționată problema satelor fantomă din Moldova
În context, Alexandru Morcov afirmă că actuala guvernarea nu va avea nicio scuză în cazul în care va eșua. Expertul mai spune că nu mai este timp pentru eșecuri, deoarece Republica Moldova se confruntă cu o depopulare masivă. Iar oamenii pleacă nu doar din motive economice, dar din cauza pierderii încrederii în guvernare.