CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe a publicat informațiile actualizate în ceea ce privește accesul moldovenilor în alte țări și modificările la regulile de intrare pe teritoriul unor state. Instituția le recomandă cetățenilor să-și organizeze din timp călătoria și să se informeze cu privire la condițiile de intrare în țara de destinație sau la condițiile de tranzit.
Potrivit informațiilor actualizate, cei care vor călători în România, indiferent de zonă din care vin, sunt obligați să stea în carantină. Excepție fac însă următoarele categorii de persoane: cele care dețin un certificat de vaccinare complet și cei care au fost testați pozitiv la noul coronavirus în ultimele 180 de zile și au anticorpi.
Totodată, cei care vin din zona verde, inclusiv din Republica Moldova, pot să fie scutiți de autoizolare dacă intenționează să se afle pe teritoriul țării vecine nu mai mult de trei zile și au un test PCR negativ.
Începând cu data de 01 septembrie 2021, cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să prezinte documentul medical în limba rusă sau engleză, care va confirma rezultatul negativ al testului PCR pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse, prin intermediul aplicației mobile "Путешествую без Covid-19".
Ulterior, în termen de trei zile calendaristice de la data sosirii pe teritoriul Federației Ruse, cetățenii Republicii Moldova, în mod obligatori, urmează să efectueze testul PCR pentru COVID-19 și să publice informația despre rezultatul testului pe ”Единый портал и муниципальных услуг”. Până la obținerea rezoltatelor testului pentru COVID-19, cetățeanul Republicii Moldova va respecta regimul de autoizolare la locul de reședință. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 12 luni ori care au fost bolnave și s-au tratat împotriva COVID-19 nu sunt scutite de obligația efectuării testului pentru COVID-19 prin metoda reacției în lanț a polimerazei (PCR) în termen de trei zile calendaristice de la data sosirii pe teritoriul Federației Ruse.
Ucraina la fel se numără printre țările care și-a schimbat regulile de intrare țară. Astfel, străinii peste 18 ani care nu dețin certificatul ce atestă cursul complet de vaccinare anti-COVID nu vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul Ucrainei mai mult de 72 de ore, în caz contrar vor fi nevoiți să se autoizoleze.
Cetățenii străini fără certificate de vaccinare vor mai trebui să-și instaleze în telefon aplicația ”Acțiunea Acasă”, care va monitoriza autoizolarea din a treia zi sau în cazul unui test COVID-19 pozitiv prin PCR sau testarea rapidă a antigenului coronavirus SARS-CoV-2.
Totodată, pentru a evita autoizolarea obligatorie de zece zile, cei care nu dețin certificatul de vaccinare pot face un test PCR sau pot efectua un test rapid de antigen și obține un rezultat negativ în termen de 72 de ore de la momentul intrării în țară.
Bulgaria a prelungit perioada restricțiilor de intrare în țară până în data de 31 august. Astfel, moldovenii pot merge în Bulgaria dacă dețin un document care atestă vaccinarea cu ambele doze sau are un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar - un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 11 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
Totodată, dacă nu dețineți niciun document din cele menționate, puteți prezenta la frontiera Bulgariei rezultatul negativ la testul PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosire sau rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.
Moldovenii care intenționau să călătorească în Cehia trebuie să știe că Republica Moldova rămâne clasificată ca țară din categoria statelor plasate în zona cu risc foarte ridicat - Zona roșu închis / bordo. Astfel, intrarea cetățenilor Republicii Moldova (doar cu pașaport biometric) în scopuri turistice sau vizite neesențiale nu este permisă.
Starea de urgență sanitară a fost prelungită în Franța până pe 31 octombrie 2021. În vederea stopării răspândirii variantei Delta a coronavirusului este obligatorie prezentarea permisului sanitar în următoarele circumstanțe:
începând cu 21 iulie 2021 – în toate spațiile de cultură și de agrement care reunesc mai mult de 50 de persoane (teatre, parcuri de distracții, săli de concert, festivaluri, săli de sport, cinematografe);
începând cu august 2021 – în cafenele, restaurante, centre comerciale, spitale, case de bătrâni, instituții medico-sanitare, călătorii în avion, tren și autocar pentru traseele de lungă distanță.
Din 4 iulie 2021, Germania a introdus Republica Moldova în lista statelor sigure. Astfel, cetățenilor țării noastre care sosesc din Republica Moldova nu se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc. Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării.
Cei care și-au planificat o vacanță în Grecia trebuie să cunoască faptul că Republica Elenă a exceptat moldovenii de la restricții. Astfel, moldovenii pot călători, inclusiv în scop turistic, pe teritoriul Greciei, important e să prezinte testul negativ la COVID-19 sau certificatul de vaccinare.
Italia a introdus Republica Moldova în lista D, ceea ce înseamnă că pentru intrarea în această țară cetățenii Republicii Moldova, care sunt posesori ai pașapoartelor biometrice, nu mai trebuie să justifice scopul călătoriei.
Mai multe detalii despre regulile de intrare în țările lumii le puteți vedea în link-ul atașat aici.