Coronavirus

Iurie Mărgineanu: Vaccinarea obligatorie încalcă drepturile cetățenilor?

Expertul juridic a explicat dilema între securitatea cetățenilor garantată de Constituție și libertatea de a alege.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Vaccinarea obligatorie în sine este o problemă. Conform Constituției, statul este obligat să asigure siguranța cetățenilor, inclusiv în timpul unei pandemii. Dar oamenii au de asemenea dreptul de a alege dacă să fie imunizați, după bunul lor plac. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de specialistul în drept, profesorul Iurie Mărgineanu.

„Aici există o limită. Statul poate obliga (să se vaccineze - n. red.) persoane ale căror activități sunt legate de asigurarea funcționării statului, cum ar fi funcționari, medici, profesori, persoane a căror activitate este direct legată de furnizarea serviciilor”, a precizat expertul.

Rusia
Rușii fac teste pentru un nou vaccin anti COVID-19
Mărgineanu este de părere că statul poate și trebuie să vaccineze aceste categorii de cetățeni în primul rând, astfel încât oamenii să își poată oferi serviciile fără teama de infectare.
„Statul nu poate obliga un cetățean obișnuit să fie vaccinat fără consimțământul său. Republica Moldova, ca și alte state, se află acum într-o situație dificilă”, a mai spus Iurie Mărgineanu.
Pe de o parte, conform Constituției, statul trebuie să asigure siguranța cetățenilor. Pe de altă parte, cetățenii au dreptul la liberă alegere. Vreau - mă vaccinez, nu vreau – nu mă vaccinez.
„Statul trebuie să se asigure că (procesul de vaccinare - n. red.) devine proporțional și echitabil, ceea ce va oferi cetățenilor din țara noastră condiții de viață și siguranță mai bune”, a conchis expertul.
Coronavirus
Cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare anti-COVID: Anunțul specialiștilor
De precizat că pe parcursul ultimei săptămâni au fost administrate 78 587 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă o creștere de 37 la sută. Astfel, în total, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 895 963 de doze și se înregistrează o rată de imunizare de 15,1% la nivel național.