BUCUREȘTI, 18 iul – Sputnik. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a comentat, la o întâlnire cu colectivul celebrei companii ”Rostvertol”, situația dotării cu tehnică de luptă nouă.
Rostvertol este cel mai vechi producător rus de elicoptere, la uzina din Rostov pe Don, înființată în 1939, producându-se cunoscutele modele militare Mi-6, Mi-10, Mi-26, Mi-25, Mi-35, Mi-28, Mi 24 etc.
Din datele prezentate de Șoigu, forțele militare ale Rusiei dețin cel mai ridicat procent de arme și tehnică militară moderne dintre toate armatele lumii.
”Astăzi – unii cu obidă, alții aprobativ – înțeleg și constată că armata rusă deține arme și tehnică moderne într-o proporție de 70%, iar mai precis, aproape 71%. Este cel mai ridicat procent dintre toate armatele lumii”, a declarat Șoigu, consemnează ”Vești din Rusia”.
De asemenea, și în cazul forțelor nucleare strategice, ministrul rus a informat că ”nivelul de modernitate este mai mare de 80%, iar 83% reprezintă forțele nucleare strategice, care formează baza sistemului de descurajare nucleară, scutul nostru nuclear”.
De remarcat că această tehnică modernă este creația specialiștilor ruși, iar ministrul Șoigu consideră că ”trebuie să vorbim cu recunoștință despre oamenii de știință, despre proiectanții ruși, care, de-a lungul timpului, au reușit să păstreze și potențialul științific și multe altele pentru a face acest salt despre care a vorbit președintele nostru în mesajul său adresat Adunării Federale în 2018”.
De asemenea, Șoigu a arătat că în ultimul deceniu s-a reușit ”schimbarea radicală a situației din cadrul forțelor armate, atitudinea față de armată”.
În acest sens, Șoigu a spus că, desigur, armamentul, echipamentul, este foarte importante – dar și instruirea și formarea Forțelor Armate ale Rusiei este acum la nivelul celor mai moderne armate din lume – ”astăzi, nimeni nu mai are îndoieli în acest sens”.
”Dacă în urmă cu nouă ani ni se spunea: iată, au adus la paradă militară alte cutii de conserve, nu e nimic în ele și nu vor reprezenta nimic, astăzi nimeni nu mai vorbește așa”, a declarat Șoigu.
Încă un aspect: pregătirea noii generații de militari, prin unitățile de învățământ preuniversitar ale Ministerului Apărării. ”Numărul unităților de învățământ preuniversitar ale Ministerului Apărării al Federației Ruse a crescut de trei ori, începând din 2012”, a anunțat Șoigu.
”Pentru ca noi să dispunem de o bază serioasă de recrutare în unitățile de învățământ militar, trebuie să acordăm o atenție serioasă învățământului preuniversitar - de aceea am triplat numărul unităților de învățământ”, a spus Șoigu, precizând că ”Le-am construit într-un ritm de două pe an”.
În plus, începând din 2012, au fost deschise două școli-internat pentru eleve, fiice ale militarilor din garnizoane îndepărtate sau ale ”tovarășilor noștri căzuți”, a spus Șoigu, subliniind că ”Ne-am dorit foarte mult ca și copiii ofițerilor noștri să beneficieze de aceleași oportunități de care se bucură toți ceilalți”.
”Fiicele ofițerilor noștri vor primi acolo una dintre cele mai bune educații – două limbi străine, patru tipuri de sport, studierea obligatorie a instrumentelor muzicale”, a declarat Șoigu.
De asemenea, tot în privința educației și formării militare, dar și a dezvoltării Crimeii după reunire, Serghei Șoigu a menționat că Ministerul Apărării rus a construit la Sevastopol o nouă Școală Nahimov pentru cadeți de marină de 800 de locuri.
Un singur comentariu: poate înțelege și România că singura cale de a întări armata este creșterea spiritului patriotic, național – inclusiv prin arme și tehnică de concepție și producție autohtonă. Nu prin importuri și prin copierea unor modele străine. Și nici prin înlocuirea numelor unităților cu nume în limbi străine.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova