Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce probleme va întâmpina PAS la guvernare?

Mai mulți comentatori politici sunt de părerea că noua guvernare PAS se va confrunta cu câteva probleme și dificultăți. Iată care sunt câteva dintre aceste provocări.
Sputnik
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, comentatorul politic Anatol Țăranu spune că prima provocare cu care se va confrunta noua guvernare va fi modul în care va arăta viitorul Guvern, implicit componența lui.
"În cazul în care el va fi unul monocolor, atunci va apărea problema dacă PAS dispune de potențialul necesar de cadre pentru ca să creeze singuri o garnitură guvernamentală pentru a promova reforme ambițioase și complicate. Totodată, vom vedea dacă acest guvern va rămâne sau nu cu cele nouă ministere. E una să câștigi alegerile și cu totul alta este să transpui succesul electoral în politicile economice sau sociale. Mult mai rațional ar fi ca ei să utilizeze tot potențialul pe care îl oferă societatea", a spus expertul.
O altă problemă, în opinia interlocutorului, este ce se va întâmpla cu unele instituții aflate sub control parlamentar, în special cele care reglementează anumite domenii cu un impact social.
"Aici, noua majoritate parlamentară va trebui nu doar să-i demită pe unii conducători, dar să revadă cadrul normativ în activitatea acestor instituții, care în ultimii ani au dat dovadă de ineficiență", a punctat Anatol Țăranu. 
Roman Mihăieș
Și analistul politic Roman Mihăeș a menționat că pe umerii aleșilor poporului cade o groază de responsabilități, iar această victorie ar însemna și o provocare pentru reprezentanții PAS.
Republica Moldova
Politolog: Ce acțiuni trebuie să întreprindă PAS pentru a nu dezamăgi electoratul
"PAS afirma că Republica Moldova se află în moarte clinică. Deci acum ei au misiunea de a o resuscita. De unii singuri nu ar putea asigura stabilitatea economică și socială. Este nevoie de experți, secretari de stat, oameni tehnocrați și din alte partide. PAS nu poate acoperi toate necesitățile. Este nevoie de un efort conjugal, deși ne dăm bine seama că funcțiile cheie vor fi acoperite de membrii PAS", a subliniat Mihăeș.
De menționat că în viitorul parlament al Republicii Moldova vor intra Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic Șor. Conform rezultatelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate acumulează 52,72% din voturi – cel mai mare scor obținut de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare în Republica Moldova. Astfel, în noul Legislativ, PAS va avea 63 de mandate, BECS - 32 de mandate, dintre care 22 PSRM și 10 PCRM, iar Partidul ȘOR - șase mandate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova