CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Politicianul a declarat că mandatul de președinte, precum și mandatele vicepreședinților de partid, a expirat, așa că în scurt timp va fi convocat congresul formațiunii, pentru a alege o nouă conducere. Un alt motiv este rezultatul slab obținut de PPDA la parlamentare.
„E de datoria noastră, a Platformei Demnitate și Adevăr în întregime și a conducerii, să organizăm un nou congres la care vor fi luate noi decizii cruciale pentru viitorul partidului nostru. Îi felicităm pe cei care au câștigat aceste alegeri, vrem să le spunem mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de noi, au rămas fideli cauzei noastre prin votul pe care ni l-au acordat. Un vot care ne bucură, dar și ne responsabilizează la și mai multe eforturi și sacrificii”, a spus Năstase.
La rândul său, membrul PPDA Alexandru Slusari a menționat că schimbarea conducerii partidului este un lucru firesc în actuala conjunctură politică.
„Era o decizie absolut firească. Au venit aceste rezultate ale alegerilor și era absolut logic ca toată această echipă să-și asume colectiv responsabilitatea pentru rezultat, care nu este tocmai îmbucurător pentru noi. Înțelegem formula votului, dar partidul are nevoie de resetare”, a spus Alexandru Slusari.
Pe 5 septembrie va fi convocat congresul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, unde va fi aleasă o nouă conducere a partidului. Până atunci, interimatul funcției de președinte al partidului va fi exercitat de către vicepreședintele Dinu Plângău.
Precizăm că Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, acumulând doar 2,33% dintre voturi, în vreme ce pentru a trece pragul electoral și a intra în Parlament sunt necesare cel puțin 5%.
Ieri, tot din cauza înfrângerii la alegerile parlamentare, și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului Bălți Renato Usatîi.
Blocul său a obținut la Bălți doar 22,69%, clasându-se pe locul trei după Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care au obținut 40,17% și Partidul Acțiune și Solidaritate care a acumulat 27,34%.
„Voi știți că eu m-am ocupat de oraș, dar locuitorii orașului au arătat că nu-și doresc asta, ci își doresc politică. (...) Orice politician trebuie să respecte opinia oamenilor”, a spus Usatîi.
În țară, Usatîi a acumulat doar 4,1%, în vreme ce pentru a trece pragul electoral este nevoie de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri electorale.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Alegătorii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.
Rezultatele după procesarea a 100 % din procesele verbale
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova