ALEGERI PARLAMENTARE 2021

Midrigan: De ce socialiștii și comuniștii au obținut un scor slab la alegeri

Pavel Midrigan a vorbit în studioul Sputnik despre cauzele rezultatelor slabe ale BECS la alegerile parlamentare, dar și despre greșelile făcute de Igor Dodon și Vladimir Voronin.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Politologul Pavel Midrigan a explicat motivele pentru care Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a obținut un număr redus de voturi la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit lui, principalele cauze ar fi imaginea lui Igor Dodon, dar și lipsa altor lideri politici proeminenți în PSRM, în afară de președintele formațiunii.
”Însuși domnul Dodon a făcut multe acțiuni pe care nu trebuia să le facă. Pentru un politician este foarte importantă așa o noțiune ca imaginea. Imaginea unui lider constituie aproape jumătate din echipă. Au fost unele chestiuni pe care cetățenii noștri, în perioada dată, nu le înțeleg. În afară de domnul Dodon, cine mai este în echipă care ar fi la nivel național de lider? Nu crește și nu au fost crescuți lideri care ar putea să fie înlocuiți”, a comunicat Pavel Midrigan.
Societate
Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate – 100% din procesele verbale prelucrate
Politologul consideră că și relația din trecut dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin și-a lăsat amprenta asupra rezultatelor alegerilor parlamentare.
”Relațiile între domnul Voronin și domnul Dodon nu erau prea bune, dacă luăm mai multe declarații anterioare. Nu a fost o istorie de mare dragoste”, a menționat politologul.
Pavel Midrigan este de părere că, în cazul în care PSRM nu constituia un Bloc politic cu PCRM, Partidul Socialiștilor ar fi obținut un scor și mai slab.
”Dacă nu era și domnul Voronin, care le-a dat cred că jumătate din aceste voturi. Însă acum domnul Voronin cred că înțelege că nu-i trebuia lui chestia asta... Tot trebuie făcut la timpul lui. A fost bun domnul Voronin la timpul lui, mai ales 2001 - 2005. De data asta nici nu-i trebuia nici fotoliul de deputat, pentru că este la o vârstă onorabilă”, a spus Pavel Midrigan.
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Dodon recunoaște rezultatele alegerilor și felicită PAS: Nu ne temem să fim în opoziție
Politologul spune că cea mai mare enigmă acum este dacă noua opoziție va rămâne unită până la urmă.
”Pentru modificările în Constituție în Parlament mai este nevoie de câteva mandate, câteva voturi, și nu exclud că se va lucra în această direcție. Nu este exclus că se va încerca să se mai găsească câteva voturi.”
Amintim că în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 27,17% din voturi, ceea ce reprezintă 32 de mandate în noul Legislativ.