Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Perju bate alarma: Secerișul și securitatea alimentară este pusă în pericol

Secerișul și securitatea alimentară a Moldovei este pusă în pericol din cauza noii metodologii de calcul a prețurilor la carburanți. Perju susține că agricultorii nu-și pot asigura combustibilul necesar, iar asta duce la îngreunarea recoltării. 
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți le dă bătăi de cap agricultorilor. Cel puțin asta susține ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju. În cadrul unui briefing, el a menționat că procesul de recoltare a cerealelor este îngreunat din cauza prețurilor mari la motorină. Astfel, securitatea alimentară este pună în pericol, susține Perju.
Societate
Grăbiți-vă să faceți plinul: Au scăzut prețurile la benzină și motorină
Totodată, ministrul interimar a precizat că noua metodologie de calcul nu le permite agricultorilor să cumpere motorina la preț angro. 
„S-au semnalat primele situații când producătorii agricoli beneficiază de la lanțurile de distribuție de cantități mici de carburanți, în special motorină. Acestea ducând nemijlocit la perturbări și la anularea oricărei posibilități de a ajuta producătorii agricoli ca să-și asigure cantitatea necesară pentru demararea lucrărilor necesare. Simplu fiind spus, după aceste modificări, producătorii agricoli nu pot să se asigure cu cantitatea necesară de motorină la prețurile angro, fiind solicitat ca aceștia să se asigure cu motorină la prețurile de la pompă”, susține Ion Perju.
Perju susține că agricultorii trebuie urgent să strângă revolta pe motiv că în orice moment ar putea cădea din nou precipitații, care va da peste cap procesul, iar din cauza că agricultorii nu-și permit să cumpere cantitatea necesară de combustibil, secerișul nu se realizează în tempoul care ar trebui.
Republica Moldova
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii
Ministrul interimar mai spune că pentru cele 418 mii de hectare de culturi de prima grupă ar fi necesar nu mai puțin de 30 de milioane de litri de combustibil, iar cantitatea necesară de carburanți ar putea varia până la 80 de litri pentru un hectar. 
„Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită de urgență instituțiilor abilitate în stabilirea metodologiei de calcul să intervină și să ia măsuri pentru a nu permite periclitarea sau îngreunarea campaniei de recoltare a cerealelor de prima grupă, dar și altor lucrări agricole care vor permite pregătirea solului pentru următoarea etapă din activitatea agricolă”, a precizat Perju. 
În context, Perju a precizat că agricultorii sunt gata să iasă la proteste și să blocheze drumurile dacă instituțiile responsabile nu vor acționa în folosul lor.
Republica Moldova
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură
Conform estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii, în acest an, Moldova ar putea avea o recoltă de peste un milion 200 de mii de tone de cereale, iar acest lucru ar trebui să ajungă pentru siguranța alimentară și să asigure și exportul masiv al acestor produse. 
Amintim că ANRE a aprobat în data de 14 iunie noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, din 1 iulie, prețurile sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, îi atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se bazează pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova