Cea mai mare problemă cu care se confruntă Comisia Electorală Centrală în cadrul actualelor pregătiri pentru buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate este insuficiența resurselor financiare. Declarația îi aparține membrului CEC Andrei Volentir.
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", membrul CEC a remarcat faptul că instituția pe care o reprezintă se confruntă cu o criză de resurse financiare pentru a acoperi toate cheltuielile legate de desfășurarea scrutinului din vara acestui an.
"În cazul în care nu sunt acoperite furnizările de servicii cu mijloace financiare, probabil că CEC va cere soluționarea problemei pe cale judecătorească. Nu avem nici scrisori de garanție din partea autorităților pentru acoperirea ulterioară a cheltuielilor. Suntem într-un blocaj. Cert este că am mai avut probleme asemănătoare, poate nu de aceeași anvergură, dar asemenea cazuri au fost și în 2003, dar atunci Guvernul emitea garanții de stat că anumite contracte vor fi finanțate după alegeri. În prezent nu avem nici aceasta", a subliniat Andrei Volentir.
Membrul CEC a dat de înțeles că în aceste condiții se pune problema bunei desfășurări a alegerilor anticipate, iar în ziua scrutinului am putea avea parte de surprize.
"Armata de funcționari electorali care sunt antrenați în acest proces doresc să-și vadă remunerată munca. Nu exclud că unii funcționari să renunțe la prestarea acestei munci în ziua alegerilor, asta în cel mai bun caz", a mai adăugat Volentir.
Iurie Ciocan
© Sputnik / Mihai Caraus
În același timp, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a precizat în studioul Sputnik Moldova că situația în care se află țara noastră în contextul organizării alegerilor parlamentare anticipate este una fără precedent și se datorează unor greșeli comise anterior.
"Am ajuns în această situație pentru că s-a purces la dizolvarea Parlamentului înainte de a fi rectificat bugetul. Ar fi fost corect ca în momentul în care Curtea Constituțională a constatat circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, acesta să nu fie dizolvat exact în patru ore, dar într-o perioadă predictibilă. Astăzi culegem roadele acestei grabe și nu avem certitudinea de unde statul va lua acești bani, în ce condiții va acoperi aceste cheltuieli ș.a.", a declarat expertul.
Totodată, Iurie Ciocan a menționat că această situație este un semnal de alarmă pentru autoritățile din țara noastră, iar problema trebuie soluționată în mod prioritar în imediata perioadă.
De menționat că membrii CEC au anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că mai au nevoie de încă 22 de milioane de lei, pe lângă cele 70 de milioane de lei oferiţi până acum de Guvern, pentru a putea organiza alegerile parlamentare anticipate. Deocamdată, autoritățile nu au venit cu un răspuns.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova