Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil

Companiile petroliere sunt nemulțumite de stabilirea prețurilor plafon pentru combustibil și se vehiculează că acestea ar putea să sisteze importul de carburanți în semn de protest. Dacă asta se va întâmpla, riscăm să ne pomenim într-o criză, susține Victor Parlicov.
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Începând de astăzi, Agenția Națională de Reglementare în Energetică începe să controleze piața produselor petroliere în conformitate cu noua metodologie de calcul. Sunt stabilite prețuri plafon în baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului.
În context, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a declarat pentru Sputnik Moldova că noua metodologie este o măsură administrativă ce ar putea duce la o criză în acest sector.
Societate
Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții
Asta pentru că unele companii petroliere ar putea, în semn de protest, să sisteze importul de carburanți în Republica Moldova, iar în acest caz am putea să ne pomenim cu un deficit de carburanți. 
Parlicov susține că, dacă importurile vor fi sistate de către marile companii din Moldova atunci situația ar putea fi una destul de dificilă pentru țara noastră. Totuși, dacă la acest lucru vor recurge companiile mai mici, atunci acest domeniul va fi afectat nesemnificativ. 
În context, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a menționat că ANRE a intervenit în această situație cu o abordare administrativă, nu cu o abordare de reglementare prin instrumente de piață. 
„Toată, această abordare a fost una extrem de populistă, periculoasă și dacă într-adevăr s-a depășit linia roșie, și într-adevăr petroliștii intră în minus la condițiile de preț plafon stabilit de Agenție, atunci eu nu exclud că vom avea o criză”, a precizat Parlicov.
Specialistul a menționat că în prezent autoritățile ar trebui să fie preocupate de asigurarea cu stocuri suficiente de produse petroliere. Parlicov a precizat că nu se știe dacă carburanții care sunt în prezent în Moldova ar ajunge măcar pentru 15 zile. 
Societate
Metodologia de calcul a prețurilor la carburanți, adoptată în regim de urgență – detalii
„Noi avem obligația să transpunem această directivă și să o implementăm însă până acum nu este transpusă, nu este implementată și, din păcate, în loc să avem stocuri de produse petroliere în țară de minimum 61 de zile, așa cum prevede această directivă, noi astăzi nu știu dacă avem pe vreo 15 zile. Nu sunt sigur că avem pentru 15 zile. Respectiv, dacă într-adevăr se sistează importurile, atunci asta ar putea fi o chestie extrem de dureroasă”, a menționat Parlicov. 
Victor Parlicov a mai declarat că deocamdată nu este clar cum stabilirea acestor prețuri plafon va influența piața petrolieră și că urmează să vedem comportamentul petroliștilor, dar cert este că cel mai mult vor avea de suferit companiile mici și consumatorii finali, iar companiile petroliere mari vor reuși să supraviețuiască în această situație.
Societate
Expert: În Moldova vor continua să crească prețurile la carburanți - care este motivul
„Singurul lucru pe care l-a făcut ANRE este că a implementat o lege, o lege făcută prost. Eu am mai spus cu câteva ocazii. Asta e ca și cum i-ai da unui pădurar un topor și i-ai spune să facă cu el operație la ochi. Deci, ANRE-ului i s-a dat o sarcină pentru care instrumentarul de intervenție nu-i este propriu, rolul ANRE este de a reglementa piețele monopolizate, dar lui i s-a stabilit sarcina să facă cumva un preț plafon pentru piața concurențială. Cu alte cuvinte, ia și substituie printr-un calcul matematic artificial o concurență sănătoasă. Evident că asta nu poate să se termine cu bine”, a conchis fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. 
Amintim că ANRE a aprobat în data de 14 iunie noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, prețurile urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova