CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Odată cu încălzirea vremii își fac apariția căpușele. Aceste insecte periculoase pot fi întâlnite atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Ele preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri și bazine acvatice cu o vegetație abundentă.
Aceste insecte, care la prima vedere pot părea inofensive, pot transmite boli grave. Astfel, în timpul mușcăturii, căpușele secretă salivă ce conține substanțe biologic active anestezice, ce face ca înțepătura să fie practic neobservată. Ele pot fi infectate cu diferiți agenți patogeni și pot molipsi oamenii cu diverse boli grave. Una dintre ele este și boala Lyme, encefalita de căpușă, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q, dar și altele.
Potrivit epidemiologilor din cadrul Agenției naționale pentru Sănătate Publică, căpușele, hrănindu-se cu sângele purtătorilor de bacterii, virusuri (mamifere, reptile, păsări) sustrag și agenții cauzali ai acestor boli, fiind transmiși ulterior oamenilor care nimeresc în mediul lor de viață.
Specialiștii din cadrul ANSP susțin că boala Lyme este considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială, pentru Republica Moldova. Astfel, în 2019 au fost înregistrate 211 cazuri de infectare cu această boală, 2020 – 56, iar în perioada ianuarie – mai 2021 au fost raportate șapte cazuri de îmbolnăvire. Cel mai frecvent boala este depistată în Chișinău, Bălți, Orhei, Strășeni, deoarece aici cel mai des se adresează persoanele la medic.
Medicii precizează că primul simptom al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele înțepate de căpușe.
„Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă. Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar în perioada de trei și până la 32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare)”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP.
Specialiștii recomandă ca atunci când oamenii merg la plimbare prin parc sau pădure să poarte haine ce acoperă bine tot corpul și să fie de culoare deschisă pentru a putea observa ușor dacă vreo căpușă s-a aninat de haină. Totodată, la întoarcerea acasă, se recomandă verificarea minuțioasă a corpului și a hainelor.
Dacă totuși căpușa a înțepat persoana, specialiștii recomandă să se spele bine pe mâini, să pregătească o pensetă cu vârful ascuțit și să apuce cu ea căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Persoana trebuie să se asigure că a scos-o în întregime, iar apoi locul mușcăturii trebuie spălat bine cu apă și săpun și se dezinfectează cu iod sau alcool etilic de 70%.
„Nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Nu este necesară prezentarea căpușei spre cercetare în laborator. Este adecvat și rațional de a supraveghea starea de sănătate a persoanei mușcate de căpușe, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe, cum ar fi eritemul migrator, febra moderată, slăbiciuni, dureri în articulații și mușchi, inflamația nodulilor limfatici regionali, este necesară adresarea precoce la medic”, au precizat epidemiologii.
Cum ne protejăm de căpușe în sezonul cald
Cum te poți proteja de căpușe
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova