Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Datorită lor, nu ne înecăm în deșeuri: Cum e să lucrezi gunoier în Moldova

Tone de deșeuri sunt transportate zilnic la gunoiștea din Țânțăreni, iar în spatele acestei munci dificile stau gunoierii, care dis-de-dimineață sunt la datorie pentru a face Chișinăul mai curat.
Sputnik
Deși meseria lor este considerată una dintre cele mai murdare, gunoierii din Capitală cunosc că fac o muncă nobilă și că, datorită lor, orașul are un aspect îngrijit, iar locuitorii acestuia pot respira un aer curat.
Cu mulți dintre muncitorii Regiei Autosalubritate soarta a fost dură. Au visat la alte profesii, dar au ajuns să lucreze în calitate de gunoieri. Nu a fost de bună voie, dar mulți s-au obișnuit și spun că nu ar părăsi locul de muncă.
Republica Moldova
Problema gunoiului: Cum să salvăm țara de deșeuri
Este și cazul lui Constantin Vasilca, pe care l-am întâlnit la Regia Autosalubritate la ora 05:20. Era deja îmbrăcat în uniforma de lucru și gata să pornească împreună cu echipa sa prin curțile blocurilor pentru a aduna deșeurile. Muncitorii se grăbeau ca să reușească să strângă o parte din gunoi până să se formeze ambuteiaje în oraș.
Ziua de muncă durează uneori mai mult de 8 ore, până când echipa reușește să strângă deșeurile de pe întregul sector de care e responsabilă. Această rutină îi obosește pe muncitori atât de mult, încât seara nu le mai ajunge puteri și pentru alte activități.
Eroul reportajului nostru activează în calitate de gunoier de mai bine de 25 de ani. Nu s-a gândit niciodată că viața îi va juca festa și îl va aduce anume la Regia Autosalubritate.
Era la armată când i-a murit tatăl, iar din cauza că mama sa a rămas singură, iar el era unicul care putea să întrețină familia, s-a decis eliberarea lui din serviciul militar înainte de termen. Viața însă i-a mai dat o lovitură și i-a luat-o și pe mama.
Societate
Foto: Primăria Chișinău a cumpărat un compactor de deșeuri
După ce a rămas complet singur, la vârsta de doar 20 de ani, trebuia oarecum să-și câștige o bucată de pâine, iar într-o zi a auzit de la prieteni că se caută gunoieri. A mers să se angajeze pentru că nu avea de ales, dar de-a lungul timpului a început să-i placă ceea ce face și a decis să rămână la Regia Autosalubritate.
Munca este grea, spune Constantin Vasilca, dar nu și insuportabilă. La început i-a fost greu să se deprindă cu mirosul neplăcut al deșeurilor și cu programul de muncă, dar între timp s-a obișnuit. Constantin spune că salariul nu este unul „de vis”, dar îi ajunge pentru necesitățile stricte. Îi permite să rămână acasă, lângă cei dragi, și îl scutește de necesitatea de a pleca peste hotare, susține bărbatul.
Eroul reportajului nostru a mărturisit că a avut o încercare de a merge la muncă într-o altă țară, dar la scurt timp a renunțat și a revenit la Regia Autosalubritate pentru că aici are un loc de muncă stabil.
Bărbatul spune că este mulțumit de munca sa și că nu s-a gândit, în cei de mai bine de 25 de ani de când activează în calitate de gunoier, să facă o schimbare radicală în viața sa și să-și caute o altă profesie, pentru că știe că face un lucru util pentru societate.
În data de 17 iunie este marcată Ziua Mondială a gunoierului. La Regia Autosalubritate din Capitală activează 85 de muncitori.