"Le vom arăta cine este șeful": NATO dislocă trupe în Ucraina

Mii de soldați, sute de vehicule, zeci de avioane și nave – Ucraina se pregătește pentru exercițiile comune cu NATO Sea Breeze 2021, cele mai mari din ultimii ani.
Sputnik
Moscova este sigură că, pe lângă verificarea gradului de pregătire a trupelor, Pentagonul urmărește și alte obiective ascunse.

Scopul evident

Exercițiile Sea Breeze au loc pe teritoriul Ucrainei aproape în fiecare an din 1997. Cu toate acestea, așa de mulți participanți nu au fost niciodată. Împreună cu Forțele Armate ale Ucrainei, se vor antrena soldați și ofițeri din 27 de state, în principal țări-membre NATO. În total, conform comunicatelor de presă oficiale ale Ministerului Apărării al Ucrainei, vor fi implicați în manevre aproximativ patru mii de militari, 40 de nave de război, ambarcațiuni și nave auxiliare, 30 de avioane și elicoptere, precum și peste 100 de unități de vehicule terestre.
Rusia
Șoigu spune ce va întreprinde Rusia drept răspuns la acțiunile NATO
Scopul formal – restabilirea interacțiunii dintre armata ucraineană și trupele NATO. Conform scenariului, grupul de coaliție va fi implicat în "stabilizarea situației de criză", cauzată de activitatea "grupurilor armate ilegale", cărora "autoritățile țării vecine le oferă sprijin deplin". Nu trebuie să fii politolog ca să înțelegi că "formațiunile ilegale" sunt subunitățile Miliției Populare din Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk.
Componenta navală a exercițiilor vizează formarea și coeziunea unei formațiuni multinaționale de nave, organizarea interacțiunii dintre flotă și forțele terestre și aviație, precum și utilizarea forțelor de asalt amfibii. Pe uscat se vor ocupa de planificarea operațiunilor în conformitate cu standardele NATO, de transferul de forțe și mijloace, precum și de exersarea unei ofensive în direcția de coastă. Aviația va efectua recunoașterea aeriană, va lovi ținte și va transporta trupe și mărfuri.
Manevrele vor fi efectuate în două etape. În cadrul primei etape, care începe pe 28 iunie, vor fi desfășurate posturi de comandă și comunicare, vor fi planificate operațiuni, vor fi formate detașamente de nave de război și vor redisloca aviația pe aerodromuri secundare. În cadrul celei de-a doua etape, trupele aliate vor ataca submarinele și navele de suprafață inamice cu toate armele disponibile, vor lovi ținte terestre, precum și vor organiza apărarea antiaeriană și anti-submarin.

Miza pe forțele speciale

Toate acestea nu pot decât să îngrijoreze Moscova, întrucât faza activă a exercițiilor va avea loc în imediata vecinătate a granițelor rusești. Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului Apărării, generalului-maior Igor Konașenkov, instituția militară va monitoriza îndeaproape exercițiile Sea Breeze și va răspunde în mod adecvat situației.
Rusia
Forțele cu destinație specială NATO învață să asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?
"Exercițiile vor avea loc pe fundalul acuzațiilor constante din partea țărilor occidentale, conform cărora Rusia își consolidează potențialul militar la granițele de sud-vest", a menționat Konașenkov. "Mai mult, NATO, sub pretextul manevrelor, intenționează să aducă în Ucraina arme, muniții și bunuri materiale moderne pentru trupele ucrainene. În viitor, la fel ca și în anii precedenți, toate acestea vor fi direcționate Forțelor Armate ale Ucrainei și formațiunilor naționaliste dislocate lângă regiunile Donețk și Lugansk, care nu sunt controlate de Kiev".
Generalul a subliniat că, deși exercițiile sunt navale conform statutului și denumirii, adevăratele granițe ale activității militare se extind cu mult în afara porțiunii ucrainene a acvatoriului Mării Negre.
Se știe, în special, că vor exersa interacțiunea subunităților forțelor speciale din diferite state în timpul executării comune a sarcinilor, parașutarea sau debarcarea lor – din elicoptere, precum și debarcarea luptătorilor forțelor de operațiuni speciale pe o coastă neechipată. Kievul a declarat în repetate rânduri disponibilitatea Forțelor de Operațiuni Speciale ale Federației Ruse de a efectua operațiuni militare în Crimeea "ocupată". Evident, aliații occidentali vor să testeze acest lucru în practică.

Demonstrație de forță

Sea Breeze nu este singurul atac provocator recent al NATO împotriva Rusiei în regiunea Mării Negre.
Astfel, pe 28 mai, în apropierea țărmurilor Portugaliei, au început exercițiile militar-navale Steadfast Defender, care ar trebui să se transfere în timpul apropiat în regiunea Mării Negre. Pentru nava-amiral a escadrei unite – portavionul britanic Queen Elizabeth, această călătorie îndepărtată a devenit prima. În total, aproximativ douăzeci de nave participă la manevre.
Politică
Deputat rus, despre exercițiile militare din România: NATO își îndeplinește sarcinile
Potrivit ziarului britanic Daily Mail, aceste exerciții au fost programate special pentru a coincide cu negocierile ruso-americane la nivel înalt, planificate la Geneva pentru mijlocul lunii iunie. Publicația consideră că, înainte de întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, NATO își demonstrează în mod deliberat puterea militar-navală, trimițând astfel Kremlinului anumite semnale.
În același timp, Alianța Atlanticului de Nord asigură din nou că manevrele nu au nicio legătură cu Rusia, ci vizează doar consolidarea influenței Occidentului în regiune. Cu toate acestea, jurnaliștii britanici constată că aceasta este o demonstrație a forței. Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să trimită pur și simplu o escadră puternică și nouă mii de militari în Marea Neagră. Nu este surprinzător faptul că la astfel de acțiuni ale celui mai puternic bloc militar de pe planetă reacționăm. Și adesea oglindit.
În iunie, a început faza activă de pregătire pentru exercițiile comune ruso-belaruse "Zapad-2021", care se vor desfășura în septembrie la poligoanele din Belarus și din Districtul militar Vest. Armatele celor două țări vor exersa respingerea invaziei trupelor unui potențial inamic pe teritoriul Uniunii Statale Rusia-Belarus – în special, acțiunile comune ale grupurilor de asalt pe un teritoriu urbanizat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova