Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prețul la carburanți: Când va fi aprobată noua metodologie de calcul

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică va supune examinării și aprobării noua Metodologie de calcul a prețului la carburanți.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinată și aprobată în ședința ANRE din 14 iunie, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 
Republica Moldova
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră
La începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil. După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”. Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Societate
Ultima oră: Prețurile la produsele petroliere vor fi plafonate
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, economistul Veaceslav Ioniță, spune că plafonarea prețului la produsele petroliere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar duce la o economie de aproximativ 50 de bani per litru de benzină. Totodată, acesta spune că mecanismul cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți, în Republica Moldova, nu este unul eficient.
„Perfect ar fi să fie Consiliul Concurenței. Să existe concurență pe piață. Consider că plafonarea prețurilor este un mecanism extrem de prost, dar din păcate este unicul care funcționează în țara noastră”, a mai spus Ioniță.
Deputatul Alexandru Oleinic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse. El mai spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.
Rusia
Rusia a livrat un volum record de petrol către Statele Unite din ultimii 12 ani
„La audierile din comisia de profil, când i-am întrebat pe operatori de ce cresc prețurile, ei ne spuneau deschis că primeau indicații: nu ridicați prețurile, nu coborâți prețurile, iar lucru acesta este inadmisibil”, a menționat Oleinic.
Consiliul Concurenței consideră că publicarea raportului cu privire la înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră care au avut loc în perioada 2019-2021 poartă un caracter confidențial, iar publicarea lui ar fi o încălcare gravă a legislației și ar da posibilitate companiilor vizate în investigație să atace în instanța de judecată activitatea raportorilor. Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței față de operatorii de pe piața petrolieră ar putea varia între 100 și 300 de milioane de lei. Deputatul a mai declarat că așteaptă să vadă cum ANRE va implementa noua metodologie de plafonare a prețurilor pentru că regulatorul va avea acces la cheltuielile pe care le fac operatorii, inclusiv la acea marjă de rentabilitate. Oleinic este convins că dacă noul mecanism de plafonare va fi aplicat, prețurile la combustibil în Moldova ar putea să scadă între 10 și 15 la sută.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova