Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce riscă partidele finanțate de moldovenii din afara țării

Partidele politice din Republica Moldova primesc în continuare bani de la cetățenii moldoveni aflați peste hotare, chiar dacă finanțarea din afară este interzisă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că nu vede o problemă dacă cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul altor state srpijină financiar partidele politice din țara noastră. Mai mult, Cimil spune că potrivit rapoartelor transmise la Comisia Electorală Centrală, partidele politice au beneficiat de astfel de finanțare. Asta după ce din august 2019, legislația în vigoarea a fost modificată, iar de atunci moldovenii aflați în afara Republicii Moldova pot transfera surse pentru finanțarea partidelor politice. 

Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri

„De câțiva ani, cetățenii moldoveni virează surse financiare către unul sau mai mulți concurenți electorali și acest lucru este permis de către lege”, a menționat Cimil. 

În aceleași timp, legea cu privire la partidele politice interzice finanțarea din străinătate a acestora. Astfel, partidul care va primi sprijin financiar din exterior ar putea fi sancționat chiar cu excluderea din cursa electorală. Dorin Cimil explică că prin sintagma „din afara țării” se are în vedere sursa venitului utilizat pentru finanțare. 

„S-au elaborat modificări și completări la Codul Electoral și la Legea privind partidele politice și s-a permis ca fiecare cetățean, chiar dacă are venitul de peste hotare, să poată dona nu mai mult de trei salarii medii pe economie”, a precizat Cimil. 

Pe de altă parte, zilele trecute, fortul președinte al CEC, Iurie Ciocan a declarat în studioul Sputnik Moldova că Parlamentul a permis ca în campaniile electorale cetățenii cu venituri de peste hotare să poată dona bani pentru partidele politice, iar în Codul Electoral este scris că se aplică sancțiuni până la excluderea din campanie a concurenților electorali care obțin donații din afara țării.

Alegeri 2021: Ce nu știm despre scrutinul electoral din 11 iulie

Potrivit ultimelor modificări efectuate la Codul Electoral în decembrie 2020 și care au intrat în vigoare în ianuarie 2021, se interzice finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă a activităţii partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenţilor electorali de către persoanele juridice din străinătate, inclusiv cele cu capital mixt, de către alte state sau organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale.

În prezent, partidele politice sunt obligate să prezinte la Comisia Electorală Centrală rapoarte semestriale și anuale privind modul de gestionare a resurselor financiare ce provin din sursele prevăzute de lege, inclusiv din bugetul de stat. Până în anul 2015, partidele prezentau rapoartele financiare la Ministerul Justiției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova