Fost consilier al prim-ministrului transporturilor, fost director pentru economie și dezvoltare la Air Moldova („un om cu experiență în aviație”, așa cum se numește el), noul șef al Căii Ferate din Moldova Oleg Tofilat și-a exprimat opiniile cu privire la dezvoltarea sectorului feroviar a republicii într-un interviu cu Sputnik Moldova.
- Domnule Tofilat, starea tristă a lucrurilor de la CFM este cunoscută pe scară largă, inclusiv datorită protestelor lucrătorilor feroviari care au străbătut țara. Participând la concurs, ați mers în mod conștient la funcția de șef al unei întreprinderi cu criză profundă. Deci vați un plan?
- Destul de bine. Viziunea mea despre situația generală și modalitățile de depășire a crizei a fost prezentată comisiei de concurs. Și de îndată ce toate formalitățile legate de numirea mea în funcția de director al CFM vor fi soluționate, eu, ca persoană deschisă și decentă, voi fi obligat să public acest plan. Ceea ce voi face imediat.
Cu toate acestea, dacă vă așteptați acum la un fel de contabilitate de la mine, cifre specifice, atunci, desigur, nu aveți de unde să le obțineți.
Dar un lucru pot să spun clar: restanțele salariale pe cinci luni ale angajaților feroviari trebuie și vor fi achitate în viitorul foarte apropiat.
- Scuzați, din ce bani?
- Să privim situația, ca să spunem așa, la rece, ca un finanțator. Cifra de afaceri anuală a căii ferate moldovenești, chiar dacă luăm ultima criză, cel mai rău an pentru companie, s-a ridicat la un miliard de lei. Restanțele salariale constituie 120-150 milioane. Adică 12-15% din cifra de afaceri anuală, ceea ce nu reprezintă o problemă copleșitoare. Nu există nimic deosebit de dificil din punct de vedere financiar în această situație.
Dar ceea ce este cu adevărat dificil este să rezolvi problema cât mai repede posibil. Chiar și șase luni este inacceptabil. Pentru că oamenii așteaptă acești bani chiar acum, pentru că există practic un dezastru umanitar după ce oamenii nu și-au primit banii câștigați de cinci până la șase luni.
- Deci tocmai ați spus că acum șase luni (în lumina cifrei de afaceri de miliarde de dolari), banii erau la întreprindere, dar salariile nu erau plătite?
- Nu, nu am spus asta. Desigur, acești bani mai trebuie găsiți. Și cu o decizie despre cum să fac acest lucru, voi merge la echipă în primele săptămâni după numirea mea oficială. Sunt perfect conștient că în această situație cu oamenii trebuie să fiu previzibil și pur și simplu sincer.
- Apropo, se pare că predecesorul Dvs nu a apărut niciodată în fața muncitorilor feroviari înfometați. Intenționați să schimbați această practică?
- Sunt absolut sigur că fiecare ar trebui să-și facă lucrul. Directorul nu trebuie să fie pe plac tuturor subordonaților săi, fără excepție. Dar dacă comunicarea personală într-adevăr ajută la îmbunătățirea situației, o voi face, desigur.
Aici trebuie să înțelegem că, corectând starea de fapt a întreprinderii, ne putem baza acum doar pe noi înșine - precum acel baron Munchausen, care s-a tras de păr din mlaștină.
De fapt, țara nu mai are parlament, un guvern cu drepturi depline. În prezent, este imposibil să obții cel puțin niște bani din buget în conformitate cu legile țării. Va trebui să căutăm mijloace interne și să ieșim din impas. Sunt sigur că vom găsi și vom ieși.
- Calea Ferată din Moldova a fost în mod constant fragmentată de câțiva ani, au încercat să separe nu numai traficul de pasageri și de marfă pe diferiți proprietari, ci și servicii separate. Este acest proces deja ireversibil?
- Întrebarea despre cum ar trebui să fie întreaga industrie depășește cu mult competența directorului feroviar. Cu toate acestea, în această privință, există mai multe documente de reglementare fundamentale în țară. În primul rând, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În al doilea rând, Conceptul de reformă a industriei feroviare și a Întreprinderii de Stat „Calea Ferate din Moldova”, care este foxat într-un decret guvernamental din 2017 și care stabilește clar viziunea statului despre ceea ce ar trebui să fie drumul.
Există doi factori principali care au determinat „calea” de-a lungul căreia calea ferată moldovenească a alunecat la starea actuală deplorabilă.
Primul. Industria feroviară a devenit teribil de îndepărtată de piață și nu îndeplinește cerințele moderne ale destinatarilor serviciilor de transport și logistică. Pur și simplu, oamenii de astăzi evită calea ferată. Pentru că este scump, lent și are o calitate a serviciului total dezgustătoare. Vorbesc acum despre domeniul transportului de marfă. Pe partea transportului de pasageri, nu pot decât să tac delicat.
Și până nu ne întoarcem pe piață, nu începem să privim clientul ca evaluator și arbitru șef al nostru, nimic nu se va schimba în bine.
Al doilea. Dimensiunea investiției. De la momentul în care Moldova și-a câștigat independența, o cantitate mică de fonduri a fost investită în industria feroviară a republicii. Nu putem reaminti decât reconstrucția clădirii gării Chișinău și a filialei Cahul - Giurgiulești.
Și acum este limpede: sunt necesare investiții uriașe în infrastructură, material rulant și o serie de alte obiecte ale „Căii Ferate a Moldovei”.
- Asta dacă calea ferată în sine rămâne o investiție atractivă?
- Iată un exemplu bun pentru dvs. - aviația civilă moldovenească. În urmă cu douăzeci și cinci de ani, când flota de avioane din Moldova era formată în totalitate din AN-24 și TU-134, care sunt degradate chiar și după standardele sovietice, au existat conversații similare ca cele de astăzi: să se împartă sau să nu se împartă?
Dar la sfârșitul anilor nouăzeci, avioanele civile moldovenești transportau aproximativ 50 de mii de pasageri pe an, iar calea ferată - un milion. Astăzi situația s-a inversat.
Sunt convins că relațiile de piață sunt principalul factor de dezvoltare. Dacă o companie aeriană moldovenească încetează să mai zboare mâine, unii dintre pasageri se vor confrunta cu neplăceri, dar zborurile nu se vor opri. Dacă Calea Ferată nu poate plăti datoriile, o întreagă industrie va dispărea. Și acest lucru, desigur, este greșit.
- Adică, credeți că această „matrice” a aviației ar trebui impusă căii ferate?
- Cele de mai sus nu înseamnă deloc că în următoarele luni vom fi angajați în delimitarea căii ferate. Nu numai că este un proces lung care durează cel puțin cinci ani, dar poate începe numai după adoptarea unui nou cod feroviar, care va da guvernului dreptul de a se gândi la o astfel de reorganizare.
Avem alte priorități chiar acum. Aceasta, așa cum am spus, este necesitatea de a rezolva foarte repede problema restanțelor salariale. Și, de asemenea (ceea ce este mult mai dificil) de a face față proiectelor de investiții actuale pe drum. În primul rând mă refer la lucrările de reabilitare a coridorului de la Bender la Giurgiulești, al căror cost este de două miliarde și jumătate de lei. Există probleme dificile legate de finanțare, semnarea unui contract, care necesită măsuri serioase și un consens serios la nivelul cabinetului de miniștri.
Prin urmare, ne vom pregăti foarte atent și de îndată ce noul guvern își va asuma atribuțiile, va trebui să luăm rapid câteva decizii importante.
- Fără un guvern competent, ideea este din start lipsită de sens?
- Nu-mi pot imagina că orice prim-ministru, ministru al economiei sau finanțelor ar putea să se împace cu faptul că industria feroviară a republicii ar dispărea pur și simplu. Nu mă îndoiesc că vom găsi un consens cu orice guvern. Un alt lucru este că trebuie să prezentăm argumente profesionale foarte specifice, competente, cu privire la perspectivele căii ferate moldovenești.
- Deci, care este concluzia? Situația la calea ferată este dificilă, dar nu deznădăjduită și, în plus,iar noua conducere în persoana Dvs. vede în primul rând calea ieșirii din această criză și are un fel de plan pentru a scoate industria din criză. Corect?
- Da, și încă un lucru. Nu vom ascunde sau mistifica nimic. Vom informa echipa în mod deschis: la ce să ne așteptăm și cum vom ieși împreună din toate acestea. Și credeți-mă, dacă nu aș crede în posibilitatea de a-mi realiza planurile, nu aș fi aici.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova