CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. În pofida pandemiei și contrar așteptărilor unora, prețurile imobilelor nu au scăzut, ci, dimpotrivă, au crescut.
Există mai multe motive. În primul rând, în precedentul an pandemic, în republică s-au construit și dat în exploatare mult mai puține locuințe decât anterior. În al doilea rând, posibilitățile de a investi bani s-au redus de asemenea.
Astfel de locuințe scumpe pot fi găsite și în alte sectoare ale Chișinăului - de exemplu în Râșcani, unde un apartament într-o versiune albă cu o suprafață de 240 de metri pătrați într-una din clădirile noi poate fi achiziționat cu aproape 280 de mii de euro. Este clar că nu orice persoană își poate permite să cumpere astfel de locuințe, în condițiile în care la sfârșitul anului 2020, salariul mediu lunar al unui angajat se ridica la 8107,5 lei (aproximativ 460 de dolari SUA la cursul oficial actual al Băncii Naționale).
Există o cerere pentru apartamente atât de scumpe în Moldova și ce fel de locuințe sunt achiziționate cel mai des, citiți în analiza Sputnik.
"Acestea sunt vânzări unice. Pe de o parte, există câteva astfel de apartamente, pe de altă parte, există doar câțiva cumpărători de astfel de apartamente... Ne apropiem ferm de situația în care nu numai în raioanele de elită, dar în curând va fi astfel încât prețul mediu la Chișinău pentru un apartament nou cu o reparație bună într-o clădire nouă să se apropie de 1000 de euro pe metru pătrat", a declarat Nikolai Ostaficiuc, expert pe piața imobiliară, într-un comentariu pentru Sputnik.
În opinia sa, nimeni nu va fi surprins de prețul de 900-1000 de euro pe metru pătrat. „Cer 1000 de euro pe metru pătrat chiar și „cea mai bună Ciocana”, „cel mai bun Râșcani”, dar și „Ciocana medie”, „Râșcaniul mediu” și așa mai departe. Nu vorbesc despre case de elită, despre case în cartiere bune..." - a spus Ostaficiuc.
După cum a explicat interlocutorul, prețurile de 200, 300 și 400 de mii de euro pentru apartamente depind în primul rând, desigur, de zonă.
"Adevărat, apartamentele cu o suprafață atât de mare nu sunt foarte solicitate. Dacă vorbim, de exemplu, despre 300 de mii de euro, atunci această locuință ar trebui să fie de 200 de metri sau mai mult. Dar oamenii care au acest tip de bani ar putea avea gusturile proprii", a explicat expertul.
Președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare Ilia Sopivnik a spus că vânzarea unor astfel de locuințe de elită durează mai mult, dar astfel de apartamente sunt cu siguranță vândute.
"Avem oameni bogați care își pot permite. Acesta este un punct. Al doilea punct - există o alternativă - fie cumpără apartamente mai scumpe, fie o casă. Sunt cei care nu vor să cumpere case și, cu mare plăcere, dau preferință unui apartament, dacă este un penthouse, ultimul etaj, mulți metri pătrați", a spus interlocutorul.
Potrivit acestuia, cele mai solicitate sunt totuși locuințele de până la 50 de mii de euro.
"Vorbim despre apartamente cu două camere sau cu o cameră pe piața secundară. În clădirile noi fie apartamente cu o cameră sau camere de zi, fie apartamente cu două camere cu versiune albă sau cu reparații minime", a adăugat Sopivnik.
Costul mediu al unui metru pătrat pe piața secundară din Chișinău în aprilie a fost de 520 euro, iar în clădirile noi - 653 euro. Acestea sunt datele agenției imobiliare Lara.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova