Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce este important să facem testul HIV?

De ce trebuie să facem periodic testul HIV, chiar dacă nu facem parte din grupul de risc? Iată câteva argumente importante prezentate  de către un psiholog.
Sputnik
De ce este important să facem testul HIV?

Cel puțin 5000 de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV, potrivit estimărilor medicilor. Asta înseamnă că în decurs de cel mult 10 ani vor ajunge în stadiul SIDA, iar riscul de deces este extrem de mare. Mai mult, în această perioadă vor transmite infecția HIV altor persoane, contribuind în acest mod la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri și decese de HIV/SIDA.

Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia
Deși mulți consideră că nu fac parte din grupul de risc și nu este necesar să efectueze o analiză de rutină în acest sens, specialiștii susțin că anume populația generală, care nici măcar nu bănuiește că suferă de această infecție, ajung la medic într-o stare extrem de gravă, iar mulți nu mai pot fi salvați.

"La nivel de cultură generală, nu avem tendința de a ne examina la timp. Populația generală nu prea apelează la medici dacă nu există o cauză stringentă, respectiv să faci test la HIV nu este la modă. Nu există zero risc pentru nimeni, odată ce avem relații sexuale neprotejate chiar și cu același partener. Nu știm istoria lui anterioară și nici acesta nu poate intui dacă are sau nu HIV fără a face un test", a precizat psihologul Ina Vutcariov.

Un alt argument pe care l-a prezentat specialistul în acest context este că fiecare persoană trebuie să dea dovadă de responsabilitate și maturitate. Propria sănătate și a celor cu care interacționăm este o prioritate într-o societate cu principii și valori.

Crește numărul celor infectați cu HIV: Câți sunt confirmați pozitiv

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

Persoana testată HIV pozitiv începe tratamentul antiretroviral. Acesta înseamnă administrarea zilnică a unei pastile, pentru tot restul vieții. Terapia nu are efecte adverse, ca urmare pacientul poate avea o viață normală.

"Pacienții cu HIV pot avea o viață normală și să trăiască mulți ani. Aceasta nu este o sentință. Este important să înceapă tratamentul la timp", a subliniat Ina Vutcariov.

În prezent, aproximativ 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova