Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă scumpire la carburanți: La ce prețuri am putea ajunge

Ieri seara mai multe stații petroliere au afișat prețuri mai mari cu aproape un leu la produsele petroliere. Cum se explică această nouă scumpire.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Petroliștii au profitat de faptul că plafonarea prețurilor la carburanți nu intră în vigoare imediat după adoptarea Legii privind piața produselor petroliere și au afișat prețuri noi, adică majorate. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul economic Roman Chircă. Potrivit acestuia, deocamdată prețuri majorate au fost anunțat doar de câteva stații de alimentare, iar restul urmează.

Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare - iată ce se schimbă

„Nu toate stațiile PECO au afișat în această dimineață prețuri mai mari la carburanți. Acum, strategia de schimbare a prețurilor s-a modificat. Mai întâi afișează una, după care toate în lanț. Una din definițiile acțiunilor concertate pe piață este atunci când actorii acționează într-un interval scurt. Și acum în premieră avem această introducere eșalonată, care a avut loc după ședința de ieri a ANRE”, a precizat economistul.

Trebuie precizat că în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică a fot pus în discuție modul de aplicare a Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Ulterior, ANRE a anunțat că organizează pe 20 mai o ședință publică la care toate părțile interesate pot înainta propuneri referitor la noul act de reglementare. Potrivit lui Chircă, ANRE nu va purcede imediat la implementarea Legii privind piața produselor petroliere, care stabilește un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere principale.

„În baza Legii adoptate, ANRE urmează să fie aprobat și dezvoltat un Regulament nou. Iar acest lucru ar putea dura poate și peste o lună. Noile scumpiri sunt o reacție a petroliștilor care au văzut că reglementarea pieței carburanților prin plafonarea prețurilor nu intră în vigoare imediat după adoptarea Legii”, a mai spus Roman Chircă.

Expertul precizează că și la nivel internațional situația piețelor petroliere este foarte diferită. Potrivit lui sunt piețe direct racordate la fluctuațiile bursiere, altele sunt reglementate după alte modele. Mai exact, nu există o singură formă de organizare a prețurilor carburanților.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu privire la carburanți - iată ce se schimbă

„Dacă ne referim la Uniunea Europeană, în multe state are loc ajustarea zilnică. Prețurile pe piețele internaționale au crescut puțin ca rezultat al așa numitului atac cibernetic din SUA, care a dus la paralizarea cu carburanți a o treime din Statele Unite”, a specificat expertul.

Roman Chircă mai spune că există de fapt alt fenomen care duce la majorarea prețurilor la carburanți, într-un proces global de inflație, care s-a produs în rezultatul emisiei masive a principalelor valute convertibile.

„La noi este un fenomen puțin diferit și este local. Acesta se datorează și instabilității guvernamentale, perioadei electorale și multe altele”, a mai spus Roman Chircă.

De la începutul acestui an, în fiecare lună, dar în unele cazuri chiar și de două ori pe lună prețurile la carburanți au fost majorate. Roman Chircă este de părere că inițial, după luna ianuarie, existau anumite premise pentru majorarea prețurilor, în primul rând majorarea accizelor cu 40 de bani pentru un litru, scăderea bruscă a numărului de pasageri și mărfuri transportate.

„În cazul următoarelor valuri de scumpiri nu există nicio justificare. Principalul motiv al acestor scumpiri, cel mai probabil a fost majorarea profitului”, explică economistul.

Opinia Președinției: Creșterea prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

Acesta este de părere că incertitudinea politică din următoarea perioadă ar fi motivul de bază din cauza căruia ANRE nu va purcede la implementarea imediată a mecanismului de plafonare. Roman Chircă mai spune că în cazul în care noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere nu va fi implementată am putea asista la noi tentative de majorare a prețurilor, astfel am putea ajunge la mărimea prețurilor europene pentru carburanți. Expertul a mai precizat că nu este exclus ca acestea să fie ultimele majorări înainte de introducerea practică a plafonării prețurilor la carburanți.

De precizat, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică organizează mâine, 20 mai, o ședință publică în cadrul procesului de elaborare a noii Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La ședință pot participa toate părțile interesate, care pot înainta propuneri referitor la noul act de reglementare. Scopul ședinței constă în audierea și dezbaterea tuturor propunerilor parvenite, astfel ca proiectul Metodologei să conțină soluții transparente și cu efect benefic atât pentru consumatori, cât și pentru toate părțile implicate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova