Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier

Uneori chiar îmi este greu să înțeleg de ce liderii europeni fac declarații cu privire la Republica Moldova și la situația de aici care, în definitiv, vin doar să diminueze încrederea pe care o au moldovenii față de Uniunea Europeană și să înrăutățească imaginea ei.
Sputnik

Din această categorie fac parte și declarațiile de astăzi ale președintelui Republicii Federale Germane, Frank-Walter Steinmeier, făcute la Berlin după întrevederea cu omologul lui moldovean, Maia Sandu. Frank-Walter Steinmeier este un politician respectat, ajuns la o vârstă respectabilă și la o bogată experiență politică. De ce atunci afirmă aceste enormități?

Declarații de la Berlin: Germania are interes major în Republica Moldova
Ca să mă explic, el a spus cu referire la Maia Sandu: "Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care îl reprezentați evidențiază faptul că relațiile noastre, dintre Germania și Republica Moldova, pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma".

Care curs reformator curajos, domnule președinte? Cursul promovat de Maia Sandu constă doar în eliminarea concurenților politici pe căi total nedemocratice. Acesta este tot curajul pe care l-a manifestat Maia Sandu până acum: să determine dizolvarea Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate cu prețul destabilizării situației din țară, doar ca, după 11 iulie, partidul ei, PAS, să acumuleze mai multe locuri în Parlament decât are astăzi.

O altă chestiune ce vizează Republica Moldova și la care s-a referit Frank-Walter Steinmeier este problema transnistreană.

Reproducem aici citatele exacte ale președintelui german.

Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin
"Țara dumneavoastră, doamnă președinte, nu este într-o situație politică tocmai facilă. Transnistria încearcă să obțină suveranitate și integritate teritorială și ceea ce înseamnă lucrul acesta pentru cetățenii țării dumneavoastră în viața cotidiană știe cel care a fost, cel puțin odată, de la Chișinău la Tiraspol și înapoi, cel care își aduce aminte de acele obstacole de-a lungul unei astfel de călătorii și care sunt condițiile de viață ale oamenilor, care este peisajul de acolo", a spus el.

Îmi pare rău să-l contrazic pe domnul președinte, dar problema transnistreană nu poate fi rezumată doar la condițiile de deplasare pe drumul dintre Chișinău și Tiraspol, acesta fiind doar un inconvenient extrem de mărunt. Marea problemă este cea financiar-fiscală pe care o implică acest subiectul transnistrean, tranzitul de mărfuri, contrabanda, inclusiv pe segmentul de hotar cu Ucraina, fapt care afectează enorm veniturile la bugetul de stat care și așa sunt extrem de modeste. 

Toto acolo Frank-Walter Steinmeier afirmă că până în prezent nu s-au înregistrat progrese pe cale reglementării transnistrene.

"Condițiile sunt dificile, dar noi toți sperăm ca, mai ales după alegerile parlamentare ce vor avea loc în Republica Moldova, să existe posibilitatea de a ne apropia unii de ceilalți. Formatul 5+2, organizațiile internaționale au încercat de-a lungul timpului să obțină astfel de apropieri în anii ce au trecut. Din păcate, nu au existat progrese palpabile". 

Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
Zădarnică speranță, domnule Frank-Walter Steinmeier. Pentru că, din semnele pe care le-a dat până acum, Maia Sandu urmărește înrăutățirea relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă, pentru a aduce, în felul acesta, proba marii dragoste pe care o nutrește ea pentru Occident, așa cum au făcut-o altădată și alții pro-occidentali care s-au perindat la putere în Republica Moldova. Dar cum poți spera să înregistrezi rezultate palpabile în reglementarea problemei transnistrene dacă nu admiți să ai o relație măcar onestă cu Federația Rusă?

Dar nici măcar aceste afirmații nu sunt cele mai revoltătoare din alocuțiunea ținută de Steinmeier la Berlin. Cel mai grav este că președintele Republicii Federale Germane se implică în lupta politică de la Chișinău, îi laudă pe unii politicieni și îi critică pe alții doar pentru a-i da pondere Maiei Sandu și legitimitate acțiunilor ei, care, de fapt, se află la limita legalității, și prin asta a spori șansele electorale ale partidului prezidențial.

Iată ce a declarat Frank-Walter Steinmeier:

Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon
„Sperăm ca alegerea dumneavoastră în funcția de președinte și rezultatele alegerilor parlamentare să reprezinte posibilitatea pentru îmbunătățirea situației politice. Am discutat și despre situația politică internă din Moldova, despre decizia care a fost observată și în Germania - două decizii recente ale Curții Constituționale din Moldova care au netezit calea spre alegerile anticipate în Republica Moldova, pentru alegerea unui nou Parlament și, deci, au pus piatră de temelie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea statului de drept și reformarea separării puterilor în stat. În ultimele săptămâni am putut observa cu toții că, din nefericire, multor actori politici din țara voastră le lipsește respectul față de Constituție, față de instituțiile constituționale ale țării. Sper ca rezultatul alegerilor parlamentare să aducă atât claritate, cât și să netezească calea în acest sens”, a spus el.

Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
De când Doamne un șef de stat străin, și nu al unui oarecare stat, ci al Germaniei, are preocuparea să îi împartă pe politicienii moldoveni în categoria celor care au respect față de Constituție și cei care nu au? Sunteți ridicoli, domnilor!

Vă imaginați cum ar reacționa comunitatea internațională dacă, să zicem, acest lucru și l-ar permite să-l facă președintele Federației ruse, Vladimir Putin? Vai, ce scandal ar provoca! Dar iată că, dacă astfel procedează ale președintele Republicii Federale Germane, nimeni nu se scandalizează.

Totuși, de ce și-a permis Steinmeier să facă acest afirmații atât de scandaloase cu privire la clasa politică moldovenească? De dragul democrației, de dragul binelui moldovenilor, al Republicii Moldova? Mă tem că nu. Adevărul este că Steinmeier, prin afirmațiile sale, a servit interesele occidentalilor în Republica Moldova în general și ale germanilor în particular. Iar Maia Sandu și PAS-ul sunt doar niște agenți care promovează aceste interese străine în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova