Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC a cerut o sumă de bani pentru alegeri, Guvernul a oferit - alta: Ce urmează

Guvernul interimar a anunțat câți bani este gata să pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Hotărârea Executivului a apărut azi și în Monitorul oficial.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Deși CEC a estimat ca fiind necesare 125 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, premierul interimar a anunțat că Guvernul ar putea oferi doar 105 milioane de lei.

Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri
Mai mult, banii vor fi alocați în tranșe, prima fiind de 70 milioane de lei, iar restul vor fi transferați în funcție de solicitările ulterioare. Asta pentru că, potrivit lui Ciocoi, Fondul de Rezervă al Executivului, din care se finanțează acest scrutin, nu poate fi lăsat fără bani. Decizia Guvernului a apărut astăzi și în Monitorul Oficial.

"Sunt conștient de situația în care suma alocată se va dovedi a fi insuficientă pentru cheltuielile suportate de CEC, vom discuta și vom căuta noi posibilități financiare pentru asigurarea desfășurării scrutinului parlamentar anticipat", a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi în data de 12 mai.

De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că banii oferiți de Executiv vor fi insuficienți pentru exercițiul electoral din 11 iulie. 

"Asta a fost decizia Guvernului. Noi am văzut hotărârea publicată în Monitorul Oficial. Specialiștii din Direcția Financiară a CEC-ului lucrează cu specialiștii de la Ministerul Finanțelor pentru a revizui cheltuielile. Trebuie să revedem activitățile planificate și să căutăm și alte surse care să ne acopere și celelalte necesități. Comisia Electorală Centrală examinează hotărârea Guvernului, o analizează și va veni cu propuneri către Executiv și partenerii de dezvoltare pentru că, cu siguranță, suma nu este suficientă", a precizat Rodica Sârbu, șefa serviciului de presă al CEC. 

Invitat recent la emisiunea ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova, fostul președinte al CEC Iurie Ciocan a declarat că Guvernul ar trebui să ofere cele 125 de milioane de lei, pentru că este o sumă calculată minuțios de CEC pentru toate necesitățile prevăzute. Asta pentru că dacă nu vor fi resurse financiare suficiente, atunci ar putea fi deschise mai puține secții de votare peste hotare sau nu vor ajunge bani pentru alte momente importante. Potrivit lui, întreținerea unei secții de votare în Moldova costă 35 de mii de lei, iar în străinătate - 75 de mii de lei.

S-a dat startul la depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegeri
"Ar fi o pistă greșită, în cazul în care nu se alocă bani, CEC va fi pus în situația să optimizeze cheltuielile. Eu cred în calculele făcute de colegii de la CEC pentru că ei se bazează pe o metodologie foarte clară, ei nu inventează articole de cheltuieli, prețuri și cheltuieli. Pe de altă parte, din practica de 16 ani la Comisie, știu că de fiecare dată există în alegeri economie, un lucru bun. Cred că și în acest an vom vedea după data de 11 iulie, în vreo 2-3 săptămâni, când CEC va prezenta primul raport, că resursele financiare folosite nu vor fi tocmai 125 de milioane, dar oricum acești bani trebuie identificați și pregătiți pentru orice necesitate", a subliniat Ciocan. 

Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit că în data de 11 iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova