Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre cel mai periculos rival al PSRM la anticipate

Partidul condus de Renato Usatîi este unul dintre cei mai periculoși rivali politici pentru Partidul Socialiștilor, crede comentatorul politic Roman Mihăeș.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Săptămâna trecută, în Republica Moldova a început să se contureze o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor. Un astfel de pas strategic a fost făcut pentru ca aceste două formațiuni, care urmează să meargă la alegerile parlamentare anticipate în cadrul unui bloc electoral, să obțină cât mai multe voturi posibil pe flancul politic de centru-stânga. Între timp, unul dintre cei mai periculoși rivali ai socialiștilor la aceste alegeri este Partidul Nostru, care este condus de actualul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi.

PCRM este gata să creeze unui bloc comun cu PSRM pentru anticipate

Cum va evolua această bătălie a „titanilor” de centru-stânga a analizat și comentat în studioul Sputnik Moldova, comentatorul politic Roman Mihăieș. 

„Socialiștii, din câte înțeleg eu, au început un „bombardament” politic împotriva partidului lui Renato Usatîi. Ei vor lovi „cu toate armele” în punctele vulnerabile, care vor contribui la o scădere a rezultatului electoral al lui Usatîi. Inclusiv și faptul că acesta a ajutat-o pe Maia Sandu să învingă în turul doi al alegerilor prezidențiale", a precizat Mihăeș. 

Potrivit expertului, Usatîi are propriul său electorat care este unul anti-sistem, care constituie aproximativ 17 la sută. Mihăieș spune că acești indicatori vorbesc despre rating-ul politicianului și nu despre partidul care stă în spatele său. Potrivit calculelor expertului, Partidul Nostru ar putea acumula în cadrul alegerilor parlamentare anticipate aproximativ 7-8 la sută din voturi, ceea ce oferă partidului un prag de trecere.

Igor Dodon spune dacă PSRM va merge sau nu în alegeri cu PCRM

„Chiar și în condiții de concurență dură, acest partid se poate baza pe 110-120 de mii de alegători. Au un sprijin electoral puternic în nordul țării", a adăugat Mihăieș.

În ceea ce privește socialiștii, expertul le-a recomandat să ia măsuri care să nu le permită să facă greșeli în timpul campaniei electorale, care ar putea afecta rezultatul final al votului alegătorilor care își vor exprima voința în favoarea PSRM.

Amintim, ieri, 11 mai, Comitetul Central al Partidului Comuniștilor s-a întrunit în ședință pentru a discuta dacă acceptă sau nu să creeze un bloc comun cu socialiștii și să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate.

PCRM a acceptat propunerea socialiștilor în acest sens și acum urmează să se treacă de la etapa consultărilor la formatul negocierilor cu PSRM. Dacă se va ajunge la un numitor comun în cadrul tratativelor, va fi anunțată ulterior crearea blocului pentru alegerile anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova