Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum decurge procesul de vaccinare cu "Sputnik V": În unele centre nu au mai rămas doze

Deși abia acum două zile au fost distribuite dozele de vaccin Sputnik V prin centrele de vaccinare din țară, în multe dintre acestea deja nu a mai rămas nicio doză. Responsabilii din centrele de vaccinare susțin că oamenii cer să fie vaccinați cu vaccinul rusesc. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. În centrele de vaccinare din Capitală nu a mai rămas nicio doză de vaccin Sputnik V, motivul este că oamenii care au fost eligibili pentru vaccinare au solicitat să fie imunizați anume cu vaccinul rusesc, iar serul s-a epuizat timp de două zile.

Oamenii formează cozi la Centrele de vaccinare: Ce spun autoritățile din Chișinău

Șefa secției nr.1 din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.5, Asociația Medicală Teritorială (AMT) Buiucani, Ludmila Rîmbu, a declarat pentru Sputnik Moldova că în data de 4 mai, AMT Buiucani a recepționat 1 050 de doze de vaccin Sputnik V, dar în după-amiaza de joi, 6 mai, aceste doze s-au epuizat.

„Imediat în aceeași zi am început vaccinarea populației și în prima zi deja s-au făcut 60 de doze. În ziua de 5 mai am administrat 700 de doze, iar astăzi finalizăm ultimele doze de vaccin Sputnik V”, a menționat șefa secției nr.1 din cadrul CMF nr.5, Asociația Medicală Teritorială Buiucani. 

Ludmila Rîmbu susține că dozele au fost repartizate în funcție de numărul de populație înregistrat la AMT. Totodată,, persoanele eligibile pentru etapa a doua de vaccinare au avut dreptul să aleagă serul dorit din cele care erau disponibile la AMT, iar oamenii au optat pentru Sputnik V. 

Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova
„Medicii de familie au ales categoriile de persoane și au selectat persoanele conform planului de vaccinare. În primul rând s-au vaccinat persoanele mai mari de 60 de ani, conform planului de vaccinare și cele cu comorbidități care nu au 60 de ani”, a precizat Ludmila Rîmbu.

Medicul susține că mulți dintre cei care s-au vaccinat cu Sputnik V au întrebat anterior despre acest vaccin și când ar urma să ajungă în Republica Moldova. 

„Pacienții care au solicitat Sputnik V anterior, au fost telefonați acum și au fost anunțați că există acest vaccin deja. (...) Nu s-au format cozi, pentru că noi totul am organizat. Erau pacienți care stăteau în cabinetul de triaj, erau pacienți care erau examinați de medicul de familie și a mers foarte organizat vaccinarea”, a conchis Rîmbu.

Echipa Sputnik Moldova a mers miercuri la Centrul Medicilor de Familie (CMF) nr.11, unde s-au format cozi dis-de-dimineață, iar lumea era în așteptarea de a-și administra vaccinul rusesc. Acest lucru ni l-a confirmat și managerul instituției Lidia Iurkovski, care a precizat că toate dozele care au fost livrate la CMF s-au dus ca pâinea caldă timp de două zile. 

Cum decurge procesul de vaccinare cu "Sputnik V": În unele centre nu au mai rămas doze

Amintim că în țară campania de imunizare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie.

Precizăm că pe 30 aprilie, cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V” a ajuns în Moldova. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Pe 27 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că un lot de vaccin anti-COVID a ajuns în Republica Moldova. Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova.

Miercuri, 5 mai, președintele Maia Sandu a anunțat că un lot de 100 de mii de doze de vaccin cu titlu de donație va ajunge în curând în Republica Moldova din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova