Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Topul celor mai citite cărți în anul trecut: Datele prezentate de Biblioteca Națională

În total, 182 de cărți, dintre care 11 în limba rusă, s-au bătut pentru a ajunge în topul celor mai citite zece cărți din anul 2020. Au concurat doar lucrările autorilor originari din Moldova, iar studiul sociologic a fost realizat de Biblioteca Națională.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Poeme, ode, poezii, haiku, epigrame, nuvele, romane, povestiri, proză scurtă, piese de teatru și critică au ajuns să se ”bată” pentru a ajunge în topul celor mai citite lucrări în 2020, dar editate în 2019. Studiu a fost realizat de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Unde se păstrează cea mai veche carte din Moldova și cum arată aceasta

Conform sondajului, 76,6% dintre respondenți sunt femei, ceea i-a făcut pe autorii studiului să ajungă la concluzia că femeile citesc mai mult decât bărbații. Totodată, cei mai mulți participați la sondaj s-au dovedit a fi elevii și studenții, pe locul doi fiind profesorii, locul trei - lucrătorii din cultură și artă, dar și alte categorii de persoane. 

Prima în top se află cartea „Pene, morminte și flori”, scrisă de Maria Boboc sub pseudonimul Lynn M. K. Autoarea este originară din Căușeni, dar s-a stabilit în București de mai mulți ani. Conform sondajului, cartea sa a reușit să atingă inimile celor mai mulți cititori. „Pene, morminte și flori” este un roman dark urban fantasy care, prin trăirile personajelor, oferă o analiză a ideilor de viață, moarte, familie și a conflictului dintre om și soartă.

„Povestea a atins un prag din care nu poți și nu vrei să te miști, personajele s-au dezvoltat atât de spectaculos, încât relațiile dintre ele pulsează cu nerăbdare și vrei să afli mai mult. (...) „Pene, morminte și flori” se citește ușor și marchează ideile principale în culori tari”, a menționat una din autoarele sondajului Angela Drăgănel. 

Romanul lui Dumitru Rău s-a clasat pe locul doi în top. Este vorba despre „Umbre de trandafir”, scrisă de un tânăr scriitor din Călărași care a studiat la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul USM. Potrivit autoarei sondajului, romanul „Umbre de trandafir” este un omagiu adus femeilor și cuprinde istoria unei mame, redată prin ochii unui bărbat. 

Romanul „Străina de la Hollywood”, scris de Aurelian Silvestru, a ajuns pe locul trei în clasament. Potrivit Angelei Drăgănel, romanul vorbește despre dragoste, dar acesta pendulează între bine și rău.

„Odată ce am luat cartea în mână, cele peste trei sute de pagini au fost citite dintr-o suflare. Ce ne-a atras la acest roman proaspăt tipărit? Titlul, coperta autorului și inscripția de la final, cu un mesaj semnificativ pentru noi toți: „Capătul lumii începe acolo unde simți pentru prima dată dorul de casă”. Și este perfect adevărat, pentru că fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, dacă plecăm pentru scurt timp sau pentru o vreme mai îndelungată, vom simți cum rădăcinile ne cheamă acasă”, a precizat autoarea sondajului. 

La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție inedită
Pe locul patru a ajuns nuvela „Flori de adevăr”, scrisă de Rusanda Isaicul-Pahomea. Potrivit autoarei sondajului, Rusanda Isaicul-Pahomea este profesoară de geografie, dar în paralel cu studiile de bază a studiat regia și măiestria actoricească la Facultatea Artelor Frumoase a Universității de Stat din Moldova, iar nuvela este cartea de debut a autoarei. 

Pe locul cinci a ajuns Igor Guzun cu poemele sale „Iubi”. Locul șase îi revine Stelei Botez cu etnoromanul „Fata cu cobză”. Angela Drăgănel a menționat că Stela Botez este o tânără artistă care are o dragoste nemărginită pentru tot ce este tradițional moldovenesc și pentru muzica populară veche. 

Jurnalista Elena Zaițev vine și ea cu o carte de versuri intitulată „Înveșmântează-mă în toamnă”. Această carte a ajuns pe locul șase în sondajul realizat de Biblioteca Națională. Romanul „Ieșirea din uitare” a lui Ion Anton este pe locul opt în clasament. Ion Anton este poet, prozator, traducător, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Pe locul nouă a ajuns romanul „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”, scris de Dumitru Crudu. Și ultima, dar nu cea din urmă carte este „Generalul reveni acasă: Figuri legendare basarabene”, scrisă de jurnalistul, scriitorul și publicistul Gheorghe Țopa. 

„An de an, topul a servit drept punct de start pentru ”botezul” scriitoricesc al mai multor autori. Acest sondaj nu este despre cărți cu valoare națională sau care transmit motive existențiale, ci este despre cărți citite, despre opere care au ajuns la inima cititorului, cărți care pur și simplu ajută la perceperea lumii altfel, dau de gândit, deschid universul către lucruri noi și o nouă înțelegere. (...) Gusturile de lectură sunt diferite, ele educă în funcție de epocă, valori general umane sau personale, mediu familial și cel școlar, prieteni și persoane care te înconjoară. Rezultatele topului reprezintă gustul în materie de lectură a populației de la noi din țară”, a precizat o altă autoare a sondajului, Victoria Vasilica. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova