Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon a oferit detalii despre livrarea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Liderul socialiștilor moldoveni a relatat despre modul în care va fi adus sâmbătă în țară vaccinul rusesc ”Sputnik V”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Avionul cu peste 140 de mii de doze de vaccin rusesc „Sputnik V” va decola sâmbătă spre Moldova, din capitala Rusiei, la ora 09.00. Spre amiază, va ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău. Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a vorbit despre asta în cadrul videoblogului său săptămânal.

„Mâine, la ora 09:00, voi zbura împreună cu un grup de deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse cu un avion special al Ministerului Situații de Urgență al Rusiei, cred că va fi un Il-86 (un avion mare) și vom aduce peste 140 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V” din cele 180 de mii. Restul 40 de mii vor ajunge în următoarele săptămâni ", a spus Dodon.

Potrivit fostului președinte, majoritatea moldovenilor vor să se imunizeze anume cu vaccinul ”Sputnik V”.

El a mai spus că săptămâna viitoare vor ajunge în Moldova și 250 de mii de doze de vaccin chinezesc împotriva coronavirusului.

Vaccinul ”Sputnik V”

Vaccinul rusesc "Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.

OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Pe 2 februarie, una din cele mai prestigioase publicații științifice medicale, The Lancet, a publicat un material în care se afirmă că vaccinul rus Sputnik V poate asigura o protecție deplină în cazul infectării cu coronavirus.

Vaccinul ”Sputnik V” a fost aprobat în 60 de țări cu o populație totală de aproximativ 3 miliarde de oameni. ”Sputnik V” ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de aprobări primite de autoritățile de reglementare ale statelor.

Pe 26 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a confirmat autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

Cât de eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova: Ce spun autoritățile

Precizăm că vaccinul rusesc Sputnik V, conform unui sondaj realizat de compania iData, se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți ar prefera să fie imunizați cu vaccinul ”Sputnik-V”.

Campania de vaccinare în Moldova

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost începută în Republica Moldova pe 2 martie. Campania de imunizare va avea trei etape. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova