CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Președintele Republicii Moldova le-a solicitat conducătorilor organelor de forță, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Armatei Naționale, să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale. Precizarea a fost făcută de șeful statului, Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia s-a discutat riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova.
Maia Sandu a menționat că a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile de astăzi ale Parlamentului sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și „faptele participanților la acest atac al ordinii de drept”.
„Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele consideră deciziile de astăzi ale deputaților „derapaje antidemocratice” și le solicită parlamentarilor să pună punct unor astfel de acțiuni. Mai mult, șeful statului precizează că cei care au comis aceste acțiuni sunt pasibili de pedeapsă. Maia Sandu a făcut apel la comunitatea internațională să ofere sprijin pentru apărarea democrației. De asemenea, șeful statului a făcut apel direct la socialiști, precizând că decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către Legislativ este ilegală și nulă.
Amintim, cu 54 de voturi pentru, Parlamentul a adoptat astăzi, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței plenare. Ulterior, aleșii poporului au votat anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională. După o pauză de 15 minute, deputații au revenit în sala de ședințe și au votat pentru numirea unui nou judecător la CC. Este vorba de Boris Lupașco și, după procedura de vot, el a depus jurământul. După ce a fost prezentată candidatura lui Boris Lupașco, deputatul Adrian Candu l-a întrebat pe acesta dacă nu i se pare numirea sa un abuz și dacă nu își asumă o chestiune problematică.
În replică, Lupașco a răspuns: „Eu nu pot da apreciere acțiunilor și declarațiilor dumneavoastră ca parlamentari astăzi, dacă voi fi numit, dacă voi fi acceptat sigur că o să urmez buchia Constituției”, a declarat Boris Lupașco. Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați.
Între timp, în fața Curții Constituționale s-au adunat mai multe persoane, îndemnate de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care protestează împotriva acțiunilor deputaților.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova