Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Jurist, despre abuzul sexual în familie: Mărturiile victimelor

De ce femeile nu depun plângere în cazuri de violența sexuală în familie și cum le poate proteja legea în acest caz? Răspuns la această întrebare am aflat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la jurista Centrului de Drept al Femeilor, Violeta Andriuță.
Sputnik
Jurist, despre abuzul sexual în familie: Mărturiile victimelor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, jurista Violeta Andriuță a precizat că în cazul unui raport sexual consimțământul trebuie oferit de către ambii soți, în momentul în care una dintre persoane nu dorește acest lucru, atunci relația este considerată drept abuz sau viol.

Potrivit specialistului, multe femei nu percep acest abuz și consideră că sunt obligate să satisfacă necesitățile fiziologice ale soțului, deși se simt presate din această cauză.

Violența în familie: Ce au constatat parajuriștii

"Multe femei nu depun plângere din cauza prejudecăților și rușinii. Le este milă de soți sau le este rușine de copii și atunci toată viața rabdă acest abuz", a declarat Violeta Andriuță.

Pe de altă parte, jurista susține că există și o problemă de aplicare a legii în practică. Din punct de vedere juridic, această faptă este incriminată în Codul Penal al Republicii Moldova, dar nu este aplicată în practică, deoarece avem anumite convingeri și prejudecăți în societate. Abuzul sexual în familie este greu de demonstrat în instanța de judecată, însă nu este imposibil, susține Violeta Andriuță.

Cum poate fi demonstrate abuzul sexual în familie aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova