Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

”Nu a mers”: Găgăuzia i-a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca

Lotul de vaccin produs de AstraZeneca, repartizat Găgăuziei, dar care nu a fost utilizat în regiune, a fost returnat în întregime Ministerului Sănătății din Moldova.
Sputnik

COMRAT, 16 apr - Sputnik, Maxim Topal. Regiunea autonomă a primit aproximativ 1200 de doze de vaccin AstraZeneca de la Ministerul Sănătății. Ar fi trebuit să fie suficient pentru vaccinarea a 600 de persoane.

Găgăuzia a răspuns la învinuirile Maiei Sandu privind ”dispariția vaccinurilor”

Însă după cum a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, la postul public de radio din Găgăuz, „de la bun început societatea, inclusiv comunitatea medicală, nu a acceptat vaccinul, l-au tratat o oarecare neîncredere”.

Acest lucru a fost provocat de numeroasele informații din presa străină și de la oficialități despre ineficiența vaccinului și efectele sale secundare, dintre care cel mai grav este blocarea vaselor de sânge (tromboză).

”Acest lucru a influențat negativ opinia oamenilor și din această cauză vaccinarea nu a prea mers la noi. În total, am vaccinat cu AstraZeneca în Găgăuzia doar 50 de persoane, majoritatea sunt lucrători medicali ", a spus Hasta.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinul produs de Pfizer / BioNTech în cantitate de 348 de doze a fost utilizat integral în Găgăuzia.

Ministerul Sănătății: Moldova ar putea cumpăra 700 000 de doze de vaccin ”Sputnik V”

Cu vaccinul rămas, în Găgăuzia s-a încercat vaccinarea oamenii în cadrul celei de-a doua etape a campaniei - persoane cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu comorbidități periculoase. Însă nici în rândul acestora vaccinul „nu s-a bucurat de o aprobare largă”.

"Valabilitatea acestui vaccin este până la 31 mai. În urma tuturor acestor acțiuni, pentru ca vaccinul să nu fie pierdut în totalitate, l-am returnat pentru ca să fie utilizat în alte regiuni ale Moldovei. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit către alte regiuni. La noi a doua etapă a vaccinării în general nu a mers ", - a adăugat specialistul.

El și-a exprimat speranța că vaccinul ”Sputnik V” produs în Rusia va fi la mare căutare în rândul locuitorilor din Găgăuzia.

"Moldova urmează să primească 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Dintre acestea, 62 de mii de doze sunt prevăzute pentru Transnistria. Restul vor fi distribuite uniform în toate regiunile țării, în funcție de numărul  populației. Suntem interesați să-i  vaccinăm pe toți lucrătorii din Sănătate. Sper că vaccinuri vor fi și mai multe și vor fi suficiente pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare ", a menționat Hasta.

Până în prezent, 63 320 de persoane din Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva coronavirusului de la diferiți producători. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2% din populația țării. În Găgăuzia au fost vaccinate doar aproximativ 400 de persoane.

Pentru ca imunitatea să se producă cu succes, oamenii trebuie să primească a doua doză de vaccin în timp de opt săptămâni de la prima vaccinare.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova