CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Guvernul în exercițiu a decis în ședința sa de miercuri, 14 aprilie, eliberarea a peste 200 de mii de tone de grâu alimentar din Rezerva de stat. Rezerva de grâu alimentar va fi împrospătată „cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”. Hotărârea va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din recolta anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până pe 1 octombrie 2021. Controlul asupra executării hotărârii urmează să fie exercitat de Ministerul Afacerilor Interne.
Prin decizia menționată, Agenția Rezerve Materiale a fost autorizată să elibereze din rezervele de stat, „în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, 20787,062 tone de grâu alimentar agenților economici”.
Grâul va fi eliberat „în bază de contract, conform modului și formei stabilite în Codul civil al Republicii Moldova, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”.
Conform deciziei, până pe 10 mai 2021, „grâul alimentar din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, se va elibera agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic”.
Ulterior datei de 10 mai 2021, „în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii”.
Țara este asigurată cu grâu alimentar, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju, după audierile din 31 martie în Comisia parlamentară pentru Agricultură. Potrivit lui, în cadrul Agenției Rezerve Materiale există procedura de împrospătare a grâului alimentar din rezerva de stat.
„Grâu este mai mult decât de ajuns până la următoarea recoltă. Anul curent are condiții climaterice foarte bine, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare privind securitatea alimentară a țării", a declarat ministrul.
„Conform nomenclatorului, în rezerva de stat este cu 25% mai mult grâu alimentar decât cantitatea prevăzută. Este o cantitate care trebuie utilizată de către stat în anumite situații de urgență. Întrucât cantitatea de grâu alimentar din 2016-2017 își pierde perioada de valabilitate și de calitate, el trebuie să fie împrospătat”, a adăugat Perju.
Anterior, Guvernul a interzis temporar exportul de grâu, din 31 martie până pe 12 aprilie, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova