Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ar putea oare încerca dreapta să acapareze puterea în Moldova - politician

Pe 15 aprilie, CCM va examina demersul președintelui cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 apr – Sputnik. Deputatul PSRM Alexandru Suhodolschi a analizat cum ar putea evolua evenimentele și nu a exclus că asupra magistraților ar putea fi exercitate presiuni.

De patru luni, în țară continuă una dintre cele mai profunde crize politice din întreaga sa istorie de independență. De la bun început, când aceasta abia începea, era clar că noul președinte al țării, Maia Sandu, și partidul care îi este loial ”Acțiune și Solidaritate” încearcă din răsputeri să obțină dizolvarea actualei componențe a organului legislativ suprem al țării și să anunțe alegeri anticipate. Dar și înșiși politicienii de pe flancul de dreapta nu ascundeau acest lucru și l-au declarat public în repetate rânduri.

Șapovalov: "Mai mulți politicieni moldoveni sunt șantajați de Occident" - Iată motivul

Principala intrigă a vieții politice a țării este acum viitoarea decizie a Curții Constituționale. În mod formal, președintele Sandu a avut temei să se adreseze Curții, întrucât Parlamentul nu a aprobat de două ori candidaturile pentru funcția de prim-ministru, de fapt însă există o majoritate parlamentară care are propriul său candidat, Vladimir Golovatyuk. Iar organul legislativ suprem este pe deplin apt de muncă, adoptă acte normative, desfășoară ședințe plenare.

Expert: Curtea Constituțională riscă să devină un actor politic - Iată de ce>>>

Ce decizie vor lua judecătorii și nu se va institui în țară o dualitate a puterii? Vor face oare politicienii presiuni asupra membrilor Curții Constituționale? Răspunsul la aceste întrebări a fost oferit în studioului Sputnik Moldova de deputatul PSRM Alexandru Suhodolschi.

”În primul rând, Moldova este o țară parlamentară. Ce înseamnă dizolvarea organului legislativ suprem al unei țări? Aceasta este o pedeapsă pentru lipsa de activitate, când parlamentul nu adoptă legi timp de trei luni, și atunci se poate veni cu o astfel de inițiativă. Dar toată lumea înțelege că există o majoritate, există un candidat pentru prim-ministru desemnat de deputați. În ce bază să ceri dizolvarea parlamentului? "- a declarat interlocutorul.

Potrivit deputatului, pe 15 aprilie Curtea Constituțională ar putea risca să dea curs solicitării președintelui Maia Sandu. Dar, după cum a amintit Suhodolschi, revenind la anul 2019, când deputații au scăpat țara de influența oligarhului Vladimir Plahotniuc, în pofida deciziei Curții Constituționale, care a fost luată în favoarea vechii coaliții de guvernare în frunte cu democrați, Parlamentul a adoptat o declarație privind statul capturat. În felul acesta, problema a fost rezolvată.

Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin

"Atunci nu ne-am conformat acestei decizii, am declarat public că țara a fost capturată, iar Curtea Constituțională a mers pe calea uzurpării puterii de stat. Decizia noastră atunci a fost apreciată pozitiv de către Comisia de la Veneția. Atât atunci, cât și acum este absolut clar că, având o majoritate formalizată, nu există nici un fel de motive pentru dizolvarea Parlamentului", a adăugat Suhodolschi.

Expert: Alegerile anticipate în timpul ”ciumei” ar fi o catastrofă>>>

Deputatul și-a exprimat speranța că la această etapă Curtea Constituțională vede cum evoluează situația politică din țară, dar nu a exclus că asupra judecătorilor este exercitată o presiune directă, iar cetățenii țării pot observa procedura sistemică de acaparare a puterii de stat de către susținătorii vectorului pro-occidental.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova