Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Demograf: Cum a influențat pandemia fenomenul migrației

Criza cauzată de pandemie a scos la iveală mai multe verigi slabe, inclusiv problema emigraţiei. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" cu demograful și doctorul la Academia de Studii Economice Valeriu Sainsus.
Sputnik
Demograf: Cum a influențat pandemia fenomenul migrației

În fiecare an, Republica Moldova rămâne fără trei la sută din populație și această tendință se menține de câteva decenii. Țara noastră este epuizată demografic, iar scăderea numărului de locuitori pe teritoriul țării a devenit deja o problemă cronică, susține demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit lui, pandemia a accentuat și mai mult problema depopulării țării. Deși unii concetățeni au revenit acasă, totuși  prevalează numărul celor care au decis să rămână peste hotare în această perioadă dificilă.

Numărul nou-născuților, în descreștere: De ce familiile ezită să conceapă mai mulți copii
"Migranții sunt o categorie de cetățeni sensibili, iar atâta timp cât nu simt o schimbare socio-economică rămân reticenți să se întoarcă acasă. Moldova a supraviețuit până acum datorită faptului că practic în fiecare familiei cineva este peste hotare și poate trimite bani acasă. Dacă nu ar exista această alternativă, urmările ar fi mult mai drastice", a precizat demograful.

Anterior, Valeriu Sainsus a menționat că, după Independență, peste 600 de mii de moldoveni au părăsit pentru totdeauna țara. Fenomenul a avut un impact negativ asupra economiei naționale deoarece au emigrat persoane calificate și în vârstă aptă de muncă. Circa 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Specialistul afirmă că, atâta timp cât vor exista diferențe majore între locurile de origine și locurile de destinație, vom avea emigrație excesivă din Republica Moldova, iar faptul că acest fenomen continuă deja de trei decenii sugerează că schimbările în țară decurg lent sau practic nu sunt deloc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova