Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Maia Sandu nu a contestat la CC instituirea stării de urgență – analist

Expertul în domeniul relațiilor internaționale a explicat de ce șeful statului, Maia Sandu, nu a contestat în instanță decizia majorității parlamentare de a institui în țară regimul stării de urgență în contextul pericolului răspândirii noului coronavirus.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 apr – Sputnik. Unul dintre principalele scopuri ale actualului președinte Maia Sandu și al partidului care îi este loial, ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), a fost de a provoca și organiza alegeri parlamentare anticipate. Nici președintele, nici deputații, nici conducerea respectivului partid de dreapta nu au ascuns acest lucru.

Cine și cum influențează politica Maiei Sandu – expert

Astfel, Sandu s-a adresat Curții Constituționale a țării cu cererea de a constata întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, după ce deputații organului legislativ suprem nu au confirmat de două ori candidații pe care i-a propus pentru funcția de prim-ministru.

Însă în calea Maiei Sandu și a susținătorilor ei a intervenit starea de urgență, care a fost impusă de reprezentanții majorității parlamentare de guvernământ din cauza pericolului extinderii în continuare a coronavirusului și a agravării situației epidemice. Conform legislației actuale, în condițiile stării de urgență dizolvarea parlamentului devine imposibilă.

De ce Sandu nu a contestat această decizie a parlamentarilor la Curtea Constituțională? Răspunsul la această întrebare a fost dat în studioul Sputnik Moldova de expertul Institutului de Studii Umanitare și Politice (Moscova) Vladimir Bruter.

"Cred că ea înțelege că dacă face acest lucru, va fi percepută ca o persoană responsabilă de zeci de decese în țară. Evident,ea  poate contesta o astfel de decizii a deputaților. Pur și simplu, din punctul de vedere al societății, acest lucru va arăta ca un sacrilegiu. Cum îți poți asuma responsabilitatea pentru faptul că concetățenii tăi au murit din cauza coronavirusului? " a declarat interlocutorul.

Expert: Alegerile anticipate în timpul ”ciumei” ar fi o catastrofă
În opinia expertului, dacă majoritatea parlamentară și guvernul interimar al țării au întreprins ceva greșit, atunci în două luni toți vor purta o responsabilitate colectivă. Dar vina principală, potrivit lui Bruter, va fi a acelor oameni care împiedică în mod deliberat Parlamentul și Cabinetul de Miniștri să țină sub control situația privind răspândirea COVID-19.

Parlamentul a decis pe 31 martie să declare starea de urgență în țară, din 1 aprilie până pe 30 mai. Pe 2 martie, în Moldova a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Acest proces este divizat în trei etape.

În prima sunt vaccinați lucrătorii medicali, în cea de a doua vor fi imunizate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, angajații instituțiilor de învățământ și angajații organelor de drept, cei din sectorul Apărării și Securității statului, iar în a treia etapă - toți ceilalți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova