BRUXELLES, 3 apr – Sputnik. Iarna aceasta nu a fost o excepție: vremea dură din Europa a golit stocurile de gaz ale Europei, iar acum exportatorii din toată lumea se pregătesc să răspundă cererii în creștere, arată RT.
Inventarul gazului natural din Europa este cu 25 de miliarde de metri cubi sub nivelul acestei perioade a anului trecut. Această cantitate este egalul unei treimi din consumul anual al Germaniei. Pentru că Germania este cel mai mare consumator de gaz din Europa, este vorba de o cantitate impresionantă.
Equinor din Norvegia, celălalt mare exportator din Europa, după Gazprom, a arătat că se așteaptă ca cererea de gaz natural din Europa să crească cu două procente anul acesta, după ce a scăzut cu patru procente anul trecut. Compania a invocat iarna ușoară dintre 2019/2020 și pandemia ca motive ale declinului. Dar iarna aceasta a recuperat cu prisosință iernile trecute.
Europa va avea nevoie să stocheze circa 65-70 de miliarde de metri cubi de gaz natural în această vară, potrivit unui analist rus. Dacă vremea rece continuă, această cantitate va trebui sporită, a spus Sergei Kapitonov de la Skolkovo Energy Center. Acest lucru înseamnă cu 60 la sută mai mult decât a avut nevoie Europa anul trecut pentru a-și ține umplute capacitățile de stocare de gaz.
”Previziunea noastră pentru 2021 e construită pe o reîntoarcere la o cerere de încălzire medie pe perioada iernii și o recuperarea graduală a activităților comerciale și industriale”, spus Equinor, adăugând că cererea va avea nevoie de timp până în 2022 ca să își revină la nivelurile pre-pandemie.
Orice recuperare ar fi o veste bună pentru exportatorii de gaz, mai ales dacă situația inconfortabilă a stocurilor îi face pe europeni mai puțini pretențioși cu privire la amprenta de carbon a gazului lor. Aceste pretenții a provocat îngrijorare în industria gazului, mai ales după ce compania Engie din Franța a anulat un contract pe termen lung cu SUA pentru livrarea de gaz lichefiat din cauza emisiilor de carbon asociate procesului de producție.
Există de asemenea planurile pe termen lung ale Europei, care nu par să implice combustibilii fosili de loc, cel puțin potrivit noului Green Deal și lui Frans Timmermans. Acesta a declarat săptămâna trecută că ”combustibilul fosil nu are viitor viabil” în Europa pentru că aceasta se străduiește să ajungă la zero emisii de carbon.
Shell, în ultima sa previziune, a spus că 75 la sută din cererea pentru gaz pe viitor va veni din Asia. Acest lucru înseamnă că prețul pentru gaz nu va mai fi stabilit în Europ chiar dacă Europa va continua să fie un consumator substanțial și pentru gaz lichefiat, și pentru cel de conductă.
Și aceasta nu este doar o previziune pe termen lung. Analiștii de la Bernstein au avertizat săptămâna aceasta că cererea pentru gaz lichefiat a rămas puternică în Asia. Acest lucru ar putea urca prețurile și mai mult, previziunea de la Bernstein fiind pentru o creștere cu 6 procente a cererii globale de gaz lichefiat, mișcat de economiile din Asia.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova