Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom putea sau nu merge la biserică în noaptea de Paște: Ce spun preoții

Starea de urgență și măsurile impuse de autorități vor fi în vigoare până la sfârșitul lunii mai. Asta înseamnă și sărbătorile pascale, vor fi marcate pe fundalul restricțiilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale a impus joi o serie de restricții, valabile până în data de 30 mai. Printre măsuri este și regimul special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți.

Video: Nu i-a fost frică nici de Dumnezeu - Un hoț a intrat în biserică
Astfel, se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia vor trebui să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă.

În contextul acestei restricții, nu este clar cum enoriașii vor merge la biserică în noaptea Învierii. Am solicitat un comentariu la acest subiect de la Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

"Sperăm că anul acesta va fi o situație diferită, în comparație cu anul trecut și oamenii vor avea posibilitate să fie prezenți la slujba din noaptea Învierii. Urmează să discutăm cu autoritățile poate vor fi făcute excepții pentru sărbătorile pascale. Vrem să credem că în noaptea Învierii, ne vor permite să săvârșim Liturghia în biserici, poate cu un număr redus de persoane, dar oricum creștinii să aibă posibilitate să sfințească pasca și, bineînțeles, creștinii să se afle măcar în preajma bisericilor să participe la Liturghia", a declarat Episcopul Ioan Moșneguțu.

Vom putea sau nu merge la biserică în noaptea de Paște: Ce spun preoții

O altă restricție impusă de membrii Comisiei pentru Situației Excepționale interzice desfășurarea adunărilor, mitingurilor și altor acțiuni în masă. Aceste restricție nu se referă însă la slujbele desfășurate în biserici. Preasfințitul Ioan a precizat că, deocamdată, autoritățile nu au impus restricții la desfășurarea serviciilor divine.

Ce se întâmplă cu școlile după instituirea stării de urgență
"Este cert faptul că atât slujitorii bisericii, cât și enoriașii trebuie să se conformeze măsurilor recomandate de către Comisei. Noi, deocamdată, avem permisiunea de a continua săvârșirea slujbelor în biserici, cu respectarea distanței fizice între persoane și a celorlalte măsuri. Încercăm să le respectăm", a precizat Episcopul Ioan. 

În acest an, Postul Paștelui a început pe 15 martie și se va încheia pe 1 mai, când credincioșii vor sărbători Învierea lui Isus Hristos. Preasfințitul Ioan Moșneguțu a mai spus că Postul Mare este perioada cea mai prielnică de creștere duhovnicească în Hristos a membrilor bisericii și o înfrânare de la tot ce este rău. Postul în sine nu trebuie perceput doar ca o igienă în plan alimentar, ci înseamnă retragere de la tot ceea ce încurcă vieții moral-spirituale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova