Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prețul la ulei va mai crește: Explicațiile specialiștilor și măsurile luate de stat

În ultimele zile asistăm la o creștere semnificativă a prețului la uleiul de floarea soarelui. Pe de o parte producătorii susțin că suportă cheltuieli enorme, iar pe de altă parte este golit buzunarul cetățenilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Cu siguranță, 2021 poate fi numit anul scumpirilor. Asta pentru că în patru luni au crescut prețurile la combustibil, medicamente și, mai nou, la uleiul de floarea soarelui, un produs extrem de utilizat. Astfel, un litru de ulei a ajuns să coste 35 de lei la piață și aproape 50 de lei în unele magazine.

Foto - Prețul la ulei a crescut semnificativ: Oamenii își fac rezerve
Producătorii au și o explicație. Ei susțin că anul trecut seceta a compromis recolta de floarea soarelui, iar prețul semințelor a ajuns și la 12 lei kilogramul. 

"Anul trecut, din cauza secetei, am avut puțină floarea soarelui, iar ceea ce am strâns de pe câmpuri nu ne-a ajutat să ne acoperim nici măcar cheltuielile. Acum cererea pentru semințe este mare și prețul a crescut, din această cauză e normal ca uleiul să coste mai mult", ne-a spus un agricultor din raionul Cimișlia.

Totodată, am încercat să vorbim cu reprezentanții celor mai mari companii producătoare de ulei din țara noastră, ca să vedem poziția lor, însă nu au fost de acord să ne ofere un interviu. În același timp, au precizat că totul ține de prețul la semințele de floarea soarelui, care a început să crească încă din toamnă. Ei susțin că acum achită dublu pentru un kilogram de semințe, nu 6 lei cum era în 2020, ci 12 lei. Mai mult, afirmă că prețurile ar putea să crească, întrucât piața s-ar confrunta cu un deficit de producție. 

Salariul mediu pe economie crește în 2021: Iată cât valorează
De cealaltă parte, expertul economic Viorel Gîrbu a declarat recent pentru Sputnik Moldova că unele produse e normal să se scumpească, iar în astfel de cazuri autoritățile ar trebui să intervină cu măsuri de susținere pentru antreprenori sau familiile social-vulnerabile. 

"Cu doi ani în urmă au crescut prețurile la cartofi, o realitate neplăcută pentru toți. Acum prețul lor a revenit la normal. În prezent avem scumpiri la ulei, dar se produce în alte țări și se va importa. E firesc acest lucru, deoarece creșterea prețurilor este un mecanism de apărare a cetățeanului față de anumite schimbări din economie. Dacă nu ar crește prețul la ulei, acest produs ar dispărea și nimeni nu ar putea cumpăra nici măcar la un preț mai mare. Acum trebuie să fie asigurate compensații de către stat  agenților economici ca oferta să fie mai mare sau să ajute păturile social vulnerabile să facă față scumpirilor", a declarat Viorel Gîrbu. 

Am încercat să aflăm și poziția Ministerului Agriculturii cu privire la această situație. Purtătorul de cuvânt al instituției, Ecaterina Grigorean, a precizat pentru Spuntik Moldova că au fost depuse două sesizări la Consiliul Concurenți și la Fisc, iar când va primi răspunsul acestor instituții, Ministerul Agriculturii va veni cu un răspuns public. 

"Ministerul Agriculturii a depus o cerere la Consiliul Concurenței ca să verifice dacă majorările au fost făcute în limitele legii și dacă nu cumva este o înțelegere de cartel. Trebuie să vedem dacă scumpirea este justificată. La fel, am sesizat Fiscul ca să verifice dacă materia primă din care se produce uleiul este din recolta anului 2020 sau din 2019, pentru că în astfel de situație nu ar fi clară majorarea", a precizat Ecaterina Grigorean, 

Dacă în anii trecuți de pe un singur hectar agricultorii moldoveni strângeau câte două tone de semințe, acum abia de au reușit să adune 300 de kilograme. Specialiștii susțin că un litru de ulei este extras din 2,5 kilograme de semințe de floarea soarelui. 

Trebuie de menționat că prețul la uleiul de floarea soarelui a crescut nu doar în Moldova, ci și Ucraina, țara vecină de unde noi importăm destul de multă producție. Presa de la Kiev scrie că uleiul s-a scumpit într-un ritm record.

Scumpirile se țin lanț - sărăcia se adâncește: Prognozele experților sunt sumbre în 2021

"Prețul a crescut din cauza scăderii volumelor de producție în Ucraina. În prezent, piața internă a Ucrainei consumă aproximativ 500 de mii de tone de ulei de floarea soarelui anual, în timp ce exportă aproximativ 6-7 milioane de tone. De la începutul anului 2021, Ucraina a crescut exporturile de semințe de floarea soarelui de 3,6 ori. Astfel, în ianuarie-februarie 32 000 de tone de semințe de floarea-soarelui în valoare de 13,27 milioane de dolari au fost expediate pe piețele externe", scrie presa din Ucraina.

Mai mult, pe piața mondială, prețul unei tone de ulei a ajuns la 1,7 mii de dolari, adică cu o mie de dolari mai mult decât vara trecută. Valoarea medie a indicelui prețului uleiului vegetal în februarie a atins cel mai înalt nivel după aprilie 2012. Acest lucru se arată în raportul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova