Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Parlament am văzut de toate, dar asta e prea de tot

Marea nebunie, ca să nu zic prostie, urmează să aibă loc astăzi, în țara noastră: în jumătatea a doua a zilei Parlamentul ar urma să instituie stare de urgență în legătură cu situația pandemică, așa cum a propus marți Guvernul.
Sputnik

Expert: Parlamentul instituie stare de urgență ca să nu fie dizolvat
Dar starea de urgență va fi instituită nu atât pentru a opri răspândirea infecției cu coronavirus (drept dovadă este și faptul că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a precizat ieri că aceasta nu prevede restricții economice), ci doar pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului de către președintele Maia Sandu și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Și asta pentru că se așteaptă (deja asta este o altă nebunie, care miroase a uzurpare a puterii de stat) ca astăzi sau în zilele următoarea Curtea Constituțională să răspundă sesizării Maiei Sandu și să declare că sunt toate premisele constituționale pentru dizolvarea Legislativului, deși în Legislativ există o majoritate formalizată care are propus și un candidat pentru funcția de premier. Respectiv, nu este niciun motiv legal de dizolvare a Parlamentului, decât moftul Maiei Sandu, care nu este legal, dar care "capătă legitimitate" odată ce este susținut de partenerii externi, adică de SUA și Uniunea Europeană. Uneori am impresia că SUA și UE vor mai tare alegeri parlamentare anticipate chiar decât Maia Sandu și PAS.

De fapt, ceea ce se întâmplă de ceva timp în Republica Moldova, mai exact de la accederea în funcția de șef de stat a Maiei Sandu, se numește încălcarea brutală și adaptarea cadrului legal și normativ la interesele egoiste ale forțelor politice. Lucru care este, de fapt, o crimă de stat.  

Parlamentul, în ședință: Ar putea vota starea de urgență
Maia Sandu și-a dorit alegeri parlamentare anticipate nu pentru a curăța Parlamentul de hoți și bandiți, așa cum spune ea în mod fățarnic, ci pentru ca PAS să înghită electoratul PPDA și să devină în acest mod prima formațiune politică în Legislativ. Și pentru ca PSRM să acumuleze la anticipate mai puține mandate decât are acum. Și, ca să-și atingă scopul, Sandu a făcut presiune pe Guvernul Chicu, mai exact pe orgoliul fostului premier. Acesta a trântit ușa și a plecat, provocând blocajul Executivului. (Între altele fie spus, nu e clar de ce astăzi Ion Chicu își mai face partid politic dacă acum trei luni și ceva a cedat atât de ușor funcția de premier?) După care a refuzat să înainteze candidatul propus de majoritatea formalizată PSRM și Pentru Moldova, un act descalificant pentru șeful statului, doar pentru a provoca blocajul atât a Guvernului, cât și a Parlamentului, dar și a întregii administrații de stat. Astfel, datorită ambițiilor Maiei Sandu, Republica Moldova a ajuns, în plină pandemie și criză economică, un stat incapabil să se mai autoguverneze.

Și pentru că Maia Sandu a acționat de această manieră, adversarii ei, cei pe care ea și-a propus să-i elimine din viața politică, deși pentru ei au votat o felie importantă a electoratului, au decis să-i răspundă cu aceeași monedă: stare excepțională ca Maia Sandu să nu poate dizolva Parlamentul. Astăzi urmează să vedem care este răspunsul lor dat șefului statului.

Asta este țara în care trăim și clasa politică pe care o avem. Să o vedem și pe asta, la câte le-am văzut până acum.     

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova