Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

PSRM, din nou la Curtea Constituțională: Ce solicită socialiștii

Socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Aceștia solicită examinarea privind inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.
Sputnik

Ultima oră: Maia Sandu insistă pe dizolvarea Parlamentului
CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. O sesizare privind inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului a fost depusă de deputații socialiști la Curtea Constituțională. Asta după ce ieri președintele Maia Sandu a depus o sesizare privind existența circumstanșelor de dizolvare a Legislativului. 

„La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, este menționat în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști.

Socialiștii reiterează că Maia Sandu a fost informată despre existența unei majorități parlamentare absolute formalizate, inclusiv în timpul consultărilor cu fracțiunile legislative. Mai mult, deputații PSRM spun că niciun grup parlamentar n-a optat pentru candidatura lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru. 

Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”. La fel, Comisia de la Veneția precizează că “dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare ale obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”.

Amintim, și cea de-a doua încercare de învestire a unui Guvern a eșuat. Ulterior, președintele Maia Sandu a inițiat consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare. După consultări, șeful statului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Președintele este de părere că există toate circumstanțele pentru ca actualul parlament să fie dizolvat. În context, Sandu a precizat că Legislativul a eșuat în alegerea unui Guvern, din două încercări, și au trecut 45 de zile de la prima solicitare, iar de la demisia fostului prim-ministru Ion Chicu - mai bine de trei luni.  

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova