Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Riscurile comerțului online: Cu ce situații se confruntă moldovenii

Pandemie COVID-19 a devenit un factor de stimulare a creșterii pieței comerțului online. În ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor.
Sputnik
Riscurile comerțului online: Cu ce situații se confruntă moldovenii

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic, a vorbit despre criteriile la care trebuie să atrageți atenția atunci când faceți cumpărături online, fie că este vorba de produse electrocasnice, articole vestimentare, accesorii sau produse procurate de la micii producători autohtoni.

Moldovenii vor plăti mai mult pentru produsele procurate on-line: Cum vor crește prețurile

În primul rând, specialistul recomandă să achiziționați produse de la magazine online cunoscute ori cu care ați mai avut contacte comerciale înainte, sau în privința cărora nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri și pe site-urile de evaluare a serviciilor.

"Există mai multe criterii de selectare a unui magazin online. Totuși, este important să fie indicată denumirea agentului economic, codul fiscal, codul TVA, telefonul de contact și adresa de e-mail", a subliniat Serghei Lelic.

Specialistul a remarcat că în cazul în care cumpărătorii nu manifestă prudență pot cădea cu ușurință în plasa escrocilor. În acest sens, numărul de plângeri și adresări a crescut semnificativ în utlima perioadă.

"Consumatorii se pomenesc că nimeni nu eliberează certificate de garanție sau bon fiscal sau achită comanda online, dar așa și nu o primesc. De multe ori, marfa nu corespunde calității și practic este imposibil de a soluționa ulterior asemenea cazuri", a punctat Serghei Lelic.

Consumatorii sunt îndemnați să sesizeze autoritățile cu privire la toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova