Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Victor Juc: La ce putem să ne așteptăm astăzi de la politicienii moldoveni

Analistul politic Victor Juc afirmă că ceea ce s-a întâmplat joi, în Parlament, când nu s-a întrunit cvorumul, pentru a pune la vot confirmarea în funcție a echipei Grosu, indică clar ce clasă politică are Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Și aici Juc specifică că asta îi privește nu doar pe cei care au absentat de la ședință, dar și pe cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate, care, chiar dacă era cvorum, nu erau pe deplin convinși de necesitatea de a vota pentru un guvern format din membrii acestui partid.

"Este o situație foarte neplăcută pentru Republica Moldova, care se află într-o criză multidimensională", a declarat Victor Juc, în cadrul unui interviu acordat studioului Sputnik Moldova.

Victor Juc dă de pământ cu clasa politică: Orgolii și poziții populiste

Victor Juc spune că și în ceea ce va urma, clasa politică își va face jocul care constă din orgolii și poziții populiste.

"Eu consider că pe viitor noi trebuie să ne așteptăm în continuare la o confruntare a orgoliilor și la o confruntare a pozițiilor populiste, care vin absolut din partea tutor actorilor politici atât parlamentari, cât și extraparlamentari", a spus analistul politic.

Și tot el afirmă că oamenii simplu să se uite-n gura politicienilor moldoveni, care urmăresc doar propriile interesele lor electorale.  

"În acest context eu aș spune că oamenii nu trebuie să acorde credit, să considere că este un adevăr în ultimă instanță la toate declarațiile lor. Pentru că fiecare, în această situație foarte complicată, încearcă să obțină puncte electorale, dar puțin probabil că va reuși într-un mod consolidat ca să obțină multe puncte", a declarat Victor Juc.

Maia Sandu invită fracțiunile la consultări - Iată pe cine
El afirmă că, dacă politicienii noștri doresc alegeri parlamentare anticipate, ar fi corect să se înțeleagă într-un final: "Situația din Republica Moldova este un foarte complicată și, dacă se doresc alegeri anticipate, atunci ar trebuie să fie identificată o soluție ca acestea să se producă, deși sunt foarte multe semne de întrebare (privind ce se va întâmpla după aceste alegeri - n.n.)".

Victor Juc a fost rugat să comenteze situația în care fostul premier desemnat Igor Grosu afirmă că după ședința de joi s-au întrunit toate condițiile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, iar cei din majoritatea parlamentară formalizată spun că, atâta timp cât există voință politică și voturile necesare pentru investirea unui nou guvern, președintele țării este obligat să demareze noi consultări și să înainteze un alt candidat.

Un pronostic descurajator pentru socialiști

Nagacevschi: Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat - ce urmează
Juc spune că, în acest context politic și juridic, rolul determinant îi revine Curții Constituționale și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Сurtea urmează să se pronunțe în două probleme. În prima deja a fost sesizarea Partidului Socialiștilor privind prima desemnare a doamnei Natalia Gavrilița. Eu nu sunt jurist și pot să-mi permit să spun că în cazul dat această sesizare este susceptibilă de neadmitere pentru că faptul juridic deja s-a consumat. Deci socialiștii au dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională, dar, cel mai curând, decizia Curții va fi de neadmisibilitate", a spus Juc.

Analistul spune că a doua chestiune în care curtea ar putea să fie solicitată va veni din partea președintelui țării, Maia Sandu.

Ce urmează după eșecul lui Grosu: Anticipate sau încă un candidat la funcția de premier?
"A doua chestiune în care se va pronunța Curtea ține de adresarea președintelui Republici Moldova cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și de declanșare a alegerilor anticipate (interviul cu Victor juc a fost realizat până la anunțul Maiei Sandu că vineri va purta consultări cu fracțiunile parlamentare, dar chiar și așa situația nu s-a schimbat cu mult - n.n.). Președintele trebuie să organizeze alte consultări cu fracțiunile parlamentare și aici se vor confrunta două opinii: pe de o parte noua majoritate formalizată, în susținerea candidaturii domnului Vladimir Golovatiuc, iar pe de altă parte solicitările altor actori de a se adresa la Curtea Constituțională pentru a constata prezența circumstanțelor de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate", a declarat Victor Juc, care este vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM.

Slusari: Circul din Parlament, regizat de PSRM, Șor și PAS
Prim urmare, concluzionează politologul, Curtea Constituțională urmează să găsească soluțiile pentru ieșirea din această criză din cauză că forțele politice nu sunt antrenate într-un dialog sincer, pe cât este posibil, și nu pot identifica soluții palpabile pentru a tranșa această criză.

"În Republica Moldova continuă un nihilism juridic total, un subiectivism îngust de partid, un populism și, dacă doriți, o lipsă de responsabilitate, acum când ne aflăm într-o situație complicată, nu mai vorbesc de criza pandemică, criza economică, mă axez doar pe criza politică și criza instituțională. Probabil că această clasă politică, din cauza orgoliilor și lipsa dialogului, nu este capabilă să soluționeze problemele stringente. Și anticipatele, de sigur, nu vor rezolva multe din ceea ce se declară, dar, cel puțin, vor scoate de pe agenda zilei această problemă și vor impune forțele politice la un nou dialog", a conchis Victor Juc.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova