Multe persoane au frica să meargă la doctori și să efectueze controale de rutină. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți dintre pacienți apelează la specialiști doar în momentul în care apare o problemă gravă, care se manifestă printr-o durere acută și greu de suportat. Cu regret, moldovenii pășesc pragul medicilor doar atunci când starea de sănătate nu le permite să se trateze de sine stătător.
Doctorul în medicină a precizat că relația medic-pacient reprezintă esența psihologiei medicale. Aceasta trebuie să fie bazată pe încredere reciprocă, comunicare, iar pacientul trebuie să înțeleagă că atunci când se adresează la medic are și anumite obligațiuni, nu doar drepturi.
"Pacientul are obligația de a îndeplini acele instrucțiuni și recomandări oferite de medici, de a-și schimba stilul de viață atunci când acest lucru este indicat, de a avea grijă de sănătatea lui și de a veni pentru examinări profilactice nu doar când este nevoie de tratament", a subliniat interlocutoarea.
Luminița Suveică a mai adăugat că în ultima perioadă, cerințele pacienților au crescut față de medici. La rândul lor, pacienții își doresc o abordare psiho-socială, iar medicul trebuie să analizeze toate laturile vieții pacientului pentru a prescrie un tratament cât mai eficient.
Cum s-au schimbat relațiile medic-pacient pe timp de pandemie, aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova