Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mariana Durleșteanu - noi dezvăluiri: Ce spune despre politicienii de la Chișinău

Mariana Durleșteanu explică ce dezamăgiri i-a provocat clasa politică, de ce a acceptat să candideze la funcțika de prim-ministru, dar mai apoi și-a retras candidatura.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Mariana Durleșteanu, candidatul la funcția de prim-ministru propus de o majoritate parlamentară din care făceau parte deputații socialiști și cei din platforma „Pentru Moldova”, dar care și-a retras candidatura, a venit cu noi clarificări ale poziției ei într-o postare pe Facebook

Politolog, despre retragerea lui Durleșteanu și cine o dirijează pe Maia Sandu

Ea susține că a votat-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 și explică de ce a făcut acest lucru, după care clarifică de ce a acceptat propunerea socialiștilor să candideze pentru funcția de premier.

„Am considerat că dna Sandu ar aduce schimbarea pentru toți cetățenii, indiferent unde locuim și muncim. Diaspora a votat pentru formațiuni politice noi, cu viziuni clare pro europene și care să ofere posibilitatea de a reveni acasă și a avea un trai decent. O parte din diasporă, din care fac parte si eu, am crezut în promisiunile ambilor candidați privind dizolvarea Parlamentului și declanșarea anticipatelor”, a scris Durleșteanu.

În opinia ei, acțiunile de mai departe ale politicienilor au dezamăgit însă: „Trei luni o parte a clasei politice a tras pisica de coadă, pentru a încerca să se mențină la putere și au jonglat cu viețile oamenilor în interese de partid și personale”.

Cât privește motivul din care a acceptat propunerea PSRM de a fi candidat la funcția de prim-ministru, Durleșteanu a explicat: „Mi-am asumat această decizie considerând că pot face ceva din interiorul Guvernului și a fi un echilibru între votul cetățeanului și aleșii poporului”.

Dodon: Noi am avut alt candidat decât Durleșteanu

„Am sperat ca formațiunile politice să se așeze la un dialog. În același timp, urmăream „Absurdul politicii moldovenești” și incoerența unor politicieni din Parlament privind  alegerile anticipate sau numirea unui Guvern funcțional pentru gestionarea crizelor”, a adăugat ea.

De ce Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura la funcția de premier?

„Am luat decizia în urma show-urilor de la tv făcute de politicieni, care au demonstrat că se țin cu orice preț de imunitatea parlamentară și interesele lor personale și de clan. Aș dori încă să menționez că de la bun început am zis: nu accept să fiu reprezentată de formațiunea „Șor”. Însă acest lucru nu s-a întâmplat și am mai înțeles că nu va fi posibil să existe suport și angajament politic pentru a face reforme clare de la așa alianță”.

„Țin să menționez că decizia îmi aparține mie personal și declarația de retragere a fost scrisă de mine cu ceva timp înainte. Rog să nu mai faceți filme de groază privind presiunile asupra mea. Singura presiune a fost existența acestui „mariaj și fățărnicie” PSRM-Șor-Candu-Filip și alții cu care nu am fost de acord. Mesajele inconsecvente din partea politicienilor m-au împins la această decizie”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai candidează la funcția de premier pe 16 martie, exact în ziua în care președintele Maia Sandu purta consultări cu partidele parlamentare referitoare la desemnarea unui candidat pentru șefia Guvernului. În acea zi, după ce a constatat că Durleșteanu și-a retras candidatura, Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova