Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rămânem fără salarii și pensii dacă va fi instituit lockdown? - Iată ce spun experții

Statul va suferi pierderi economic enorme în cazul instalării unui lockdown în țara noastră. De acestă părere este expertul economic Roman Chircă, care susține că un lockdown nu-și are locul în Moldova. 
Sputnik

CHIȘINĂU 16 mart - Sputnik. Orice propunere a se institui starea de urgență în Republica Moldova trebuie să fie întemeiată și să aibă un studiu de fezabilitate, în care se analizează toate aspectele atât negative, cât și pozitive ale unui eventual lockdown. Autoritățile trebuie să cântărească minuțios acest pas și să ia in calcul toate aspectele generate de acestă decizie, susține expertul economic Roman Chircă. Potrivit lui, statul va avea de pierdut în urma unor restricții totale. 

„Statul va avea resurse mai reduse, va fi o gestiune a finanțelor publice mai dificilă, dar nu este vorba deocamdată despre lipsa finanțelor pentru plata salariilor sau a pensiilor. (...) Ca lucrurile să se agraveze, trebuie ca lockdown-ul să dureze mai mult timp și să aibă interdicții mai mari”, susține expertul economic Roman Chircă. 

Lockdown sau ba: Ce spun Greceanîi și Ciocoi
Expertul a declarat pentru Sputnik Moldova că unele restricții impuse de autorități sunt absurde și nu au nicio logică. Roman Chircă a dat drept exemplu situația din transportul public, unde pasagerii stau îmbulziți și în parcuri, unde oamenii se plimbă cu rudele sau prietenii. Astfel, după părerea expertului, îmbulzeala din transport nu este interzisă, iar plimbările în parc sunt restricționate. Totodată, expertul susține că nimeni din autorități nu au specificat exact despre ce fel de lockdown ar fi vorba, dacă se prevăd măsuri stricte sau parțial stricte. Chiar și așa, efectele vor fi negative, a declarat expertul. 

„Un lockdown în această perioadă va avea consecințe nu doar pentru anul 2021, dar și pentru anii următori. Agenții economici nu sunt cei care pot fi puși în priză în mod automat. Fiecare din ei are intrări și ieșiri de resurse, de capital uman și o oricare presiune va duce la o anumită cotă de falimentări irecuperabile”, a precizat Roman Chircă. 

Roman Chircă a precizat că este prematur să discutăm despre pierderile pe care le-ar putea suferi statul și economia acestuia în urma unui lockdown, dar cer este că va fi vorba despre câteva miliarde de lei.

PSRM nu susține instituirea unui lockdown: Ce propun socialiștii

„PIB-ul lunar este de circa 16 miliarde de lei, jumătate de lună ar însemna circa opt miliarde. Un lockdown în care se interzice comercializarea tuturor produselor, asta ar însemna o daună de opt miliarde. Deci, pentru statul nostru opt miliarde este plafonul maxim, mai sus de acestă cifră noi nu avem cum să ajungem. (...) În două săptămâni pierderile economiei ar putea fi de câteva miliarde, dar e o estimare foarte și foarte aproximativă”, a menționat expertul. 

Expertul este de părere că un eventual lockdown va falimenta numeroase afaceri, mai ales întreprinderile mici și mijlocii, care și așa sunt afectate de pandemie. 

„O închidere ar însemna o diminuare drastică a veniturilor către buget și vă asigur că nu vor fi mijloace pentru a achita măcar compensațiile acestea de o mie de lei. Ajutorul extern este departe de a fi contractat, de aceea al doilea lockdown va avea efecte negative asupra economiei. Sectorul HoReCa este deja un sector pus la pământ”, a conchis expertul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova