Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spun specialiștii despre vaccinarea împotriva COVID

Recent, în Republica Moldova a demarat programul de vaccinare anti-COVID-19. Specialiștii susțin că imunizarea este colacul de salvare a populației, mai cu seamă că virusul a suferit mutații și a dezvoltat mai multe tulpini, manifestându-se mai agresiv.
Sputnik
Ce spun specialiștii despre vaccinarea împotriva COVID

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Laura Țurcan, a vorbit despre gradul de eficiență al vaccinurilor în fața noilor tulpini de coronavirus.

Specialistul a precizat că, deși vaccinurile au fost dezvoltate înaintea apariției noilor tulpini, acestea îşi păstrează eficacitatea, iar datele arată că protejează foarte bine faţă de formele severe de boală.

Există riscul răspândirii mai multor tulpini de COVID în Moldova?
"Vaccinurile aprobate de Agenția Medicamentului European, precum Phizer, Moderna, AstraZeneca și alte vaccinuri din lista de așteptare, este dovedit în studiile clinice că protejează și de alte tulpini", a subliniat Laura Țurcan.

Mai mult, epidemiologul a remarcat că pentru cetățenii din Republica Moldova care dețin și cetățenia altor state merită să facă efortul de a se vaccina peste hotare, dacă acest lucru este permis de către autoritățile străine.

"Dacă țara acceptă să-i includă în programare, atunci este alegerea moldovenilor. Important ca persoana să primească vaccinul, indiferent unde și cu care vaccin. Vor fi mai multe cheltuieli de drum, cazare, dar se merită efortul dacă este dorință și posibilitate", a subliniat interlocutoarea.

Totodată, Laura Țurcan a explicat că pentru stoparea răspândirii virusului, cel puțin 70 la sută din populația țării trebuie să se vaccineze.

Ce spun specialiștii despre vaccinarea împotriva COVID

Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc este de părerea că, pentru a urgenta procesul de vaccinare a populației, vor trebui implicați oameni, recrutați inclusiv militari, pentru a nu pune presiune pe sistemul medical.

Acest lucru ar trebui să se întâmple când vor fi deschise mai multe centre de vaccinare, pe lângă spitale și va fi extinsă lista categoriilor de persoane ce urmează a fi imunizate.

"În cazul medicilor, este mai ușor de vaccinat, ei se află la locul de muncă, dar în cazul altor categorii va fi mai greu. Trebuie să ținem cont că personalul medical este epuizat, iar în acest caz aș încredința vaccinarea militarilor sau a-și recruta oameni speciali pentru vaccinare, nu ași pune pe umerii medicilor această presiune. Trebuie să separăm scopurile, medicii tratează și se ocupă de profilaxie, iar vaccinarea o fac alți oameni cu un nivel de disciplină mai înalt și capacități tehnice", a punctat Ala Tocarciuc.

Amintim că, în data de 2 martie, în Moldova a fost dat startul programului de vaccinare anti-COVID. În cadrul campaniei de imunizare sunt vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova