Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi sau nu implicată Armata la vaccinarea populației - Expert

Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc spune că, pentru a urgenta procesul de vaccinare a populației, vor trebui implicați oameni recrutați, inclusiv militari, pentru a nu pune presiune pe sistemul medical.
Sputnik
Va fi sau nu implicată Armata la vaccinarea populației - Expert

Din ziua când a fost dat startul de imunizare a populației, în Moldova experțlii în sănătate vorbesc despre organizarea unui proces eficient de vaccinare.

Reacția Ministerului Sănătății după ce România a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
Situația pandemică în Moldova poate degenera, iar în spațiul public apar scenarii tot mai sumbre. Specialiștii spun că va trebui să parcurgem o perioadă dificilă sub aspect pandemic, când am putea să recurgem la sprijinul voluntarilor, să implicăm spitalele private sau chiar militarii pentru a organiza spitale de campanie.

Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc spune că pentru a urgenta procesul de vaccinare a populației vor trebui implicați oameni recrutați, inclusiv militarii, pentru a nu pune presiune pe sistemul medical. Acest lucru ar trebui să se întâmple când vor fi deschise mai multe centre de vaccinare, pe lângă spitale și va fi extinsă lista categoriilor de persoane ce urmează a fi imunizate.

Vaccinarea în alte state: Ce spun autoritățile sanitare din Republica Moldova
„Situația ar putea să se agraveze și în procesul de vaccinare a populației. Vom trebui să constituim puncte de vaccinare pentru că la fiecare etapă și logistica și organizarea este diferită. În cazul medicilor este mai ușor de vaccinat, ei se află la locul de muncă, în cazul altor categorii va fi mai greu. Trebuie să ținem cont că personalul medical este epuizat, iar în acest caz aș încredința vaccinarea militarilor sau a-și recruta oameni speciali pentru vaccinare, nu ași pune pe umerii medicilor această presiune. Trebuie să separăm scopurile, medicii tratează și se ocupă de profilaxie, iar vaccinarea o fac alți oameni cu un nivel de disciplină mai înalt și capacități tehnice, este nevioe de infrastructură tehnică”, a punctat Ala Tocarciuc.

Până în prezent, în Moldova, cifra persoanelor vaccinate se apropie de zece mii, iar serul pe care medicii îl aplică este vaccinul Astra Zeneca. Totodată au fost înregistrate peste trei sute de reacții adverse ușoare, care, în opinia Ministerului Sănătății, nu prezintă un pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova